Terug naar de Bron
De levertijd van dit boek bedraagt momenteel 6 tot 8 weken, u kunt het wel gewoon bestellen.
In het boek ‘Terug naar de Bron’ wordt de lezer meegenomen op een zoektocht naar de Joodse Jezus en een Joodse visie op de leer van het nieuwe verbond.
De laatste jaren is er een groeiende interesse onder christenen in de Messiaanse theologie. Steeds vaker komt men tot de ontdekking dat het bestuderen van de Bijbel vanuit een Joods cultureel kader tot verrassende ‘nieuwe’ inzichten kan leiden; inzichten die ogenschijnlijke tegenstrijdigheden in de Bijbel en de christelijke theologie op bevredigende wijze kunnen oplossen en verklaren.
Eeuwenlang heeft het ‘tweedelingsdenken’ de theologievorming van het christendom beïnvloed en het is tijd dat we ons van dit denken ontdoen. In dit boek zal de lezer uitgedaagd worden om stil te staan bij traditionele interpretaties en leerstellingen, deze kritisch te beschouwen, te evalueren en andere meer scherpere interpretaties - op basis van Schriftbewijsvoering en lezing vanuit een Joods interpretatiekader - te overdenken.
Binnen het kader van deze zoektocht staat het offerwerk van Jezus en Zijn gebrachte bevrijding van de zonden centraal; in alle studie is Hij ons houvast.
De auteur
Mike Doeve
Carla Kwakkel –
Terug naar de Bron is een gedegen studiewerk van ruim 900 blz., zéker geen boek waar je gemakkelijk doorheen bladert. Maar wat een rijkdom en nieuwe inzichten biedt dit boek. Hoe anders ga je kijken naar de Tora, Gods onderwijzing en naar de eenheid van de twee testamenten.
Als lezer wordt je meegenomen op een zoektocht naar de Joodse Jezus en een Joodse visie op de leer van het nieuwe verbond. In feite is het een beschrijving van de Messiaanse theologie, waarin het offerwerk van Jezus en Zijn gebrachte bevrijding centraal staat.
Wat ik waardeer in dit boek is de stapsgewijze aanpak. Daar heb je ook echt de Bijbel bij nodig.
Wij, christenen uit de heidenen, geloven in de God van Abraham, Isaäk en Jakob; de God van Israël… en tóch is onze christelijke theologie door de eeuwen enorm gekleurd. De vervangingstheologie – namelijk, dat de kerk de plaats van Israël ingenomen zou hebben – heeft immens veel schade veroorzaakt en ook al wordt er in de meeste kerken tegenwoordig genuanceerder over gedacht – tóch heeft dit vervangingsdenken nog steeds invloed.
Dat alleen al is een reden om in dit boek te duiken en ons in alle eerlijkheid af te vragen: ‘wat zijn mijn geloofsovertuigingen die ik misschien moet heroverwegen?’
Het voert veel te ver om een uitgebreide boekbespreking te schrijven, maar ik kan dit boek van harte aanbevelen.
Jan Rozendal –
Terug naar de Bron is een goed gedegen studie waaruit blijkt dat de de bijbel een joods boek is en alle kerkelijke dogma’s verbleken. We kunnen ons de Bijbel niet voorstellen zonder het Joodse volk en het Joodse volk niet zonder de Bijbel. Israël wordt daarom ook het ‘volk’ van ‘het Boek’ genoemd. Het is daarnaast ook beter om de echte naam van Jezus, “Jesjoea HaMashiach”te gebruiken.
Ralph –
Een waardevol boek dat vele leerstellingen en dogma’s in het Christendom nu eens vanuit de context bekijkt waarin de Bijbel geschreven is, namelijk het Jodendom. Ogenschijnlijke tegenstellingen worden haarfijn geanalyseerd door middel van een exegese die gegrond is in vooral de Bijbel zelf maar ook in talloze toonaangevende studies en literatuur die via de schrijver toegankelijk worden gemaakt in een taal en schrijfstijl die veel mensen zal aanspreken. Al lezend wordt je vanzelf enthousiast en zullen verbazing en het opnieuw ervaren van ‘oude’ waarheden elkaar afwisselen.
Kortom een aanrader voor een ieder die serieus, onderzoekend en graag in de Bijbel leest.