Recensies

Scholten Uitgeverij
4 out of 5

Titel: Mijn Geest werkt Auteur: Martin Nanninga Genre: geloofsopbouw Recensie door: Titia de Haan ‘Ik heb mij niet aan de Geest overgegeven, maar de Geest heeft mij gegrepen’ De auteur, Martin Nanninga, begint zijn boek met een indringend getuigenis hoe de Geest zijn en het leven van zijn vrouw en gezin op bijzondere wijze grondig heeft veranderd. Hierdoor heeft hij een aantal essentiële inzichten opgedaan over het werk van de Geest die hij graag met vele anderen wil delen. Omdat, schrijft hij, veel mensen de Geest te weinig ruimte geven in hun leven, terwijl er juist enorm veel groei mogelijk is in de relatie met Jezus. De kerngedachte in dit boek is, dat God een diepgaande relatie met ons wil aangaan en graag wil dat wij toelaten dat Zijn Geest in ons leven aan het werk gaat om alles wat ertussen staat, op te ruimen. God wil heel graag dat wij de ruimte die dan ontstaat, laten vullen door de Geest, zodat wij ons steeds meer aan die Geest overgeven en uiteindelijk ons in ons leven volledig door Hem laten leiden. Dan gebeuren er heel mooie dingen die Hij ons in Zijn Woord, ook in deze tijd heeft beloofd. Martin beschrijft een aantal zaken die die overgave aan de Geest sterk kunnen belemmeren zoals: ratio, religie, trauma’s, angst. Wij hoeven en mogen ons er niet bij neerleggen dat bepaalde zonden, angsten of andere belemmeringen het nog sterk voor het zeggen hebben in ons leven. Martin benadrukt in zijn boek dat wij God vooral kunnen leren kennen en ervaren door een diepgaande relatie met Hem aan te (durven) gaan. Volledige vervulling door de Geest kan niet plaatsvinden zonder gebed waarin we intiem met God kunnen praten en ook leren te luisteren naar wat Hij tot ons te zeggen heeft. Dit is geen theologisch boek, maar bevat eenvoudige en heldere uitleg die je direct in je leven kunt toepassen. De auteur schrikt er niet voor terug zichzelf hierin kwetsbaar op te stellen en wil niet belerend zijn. Wel heeft hij vanuit zijn ervaring een sterke overtuiging. Een indrukwekkend en prettig leesbaar boek over het krachtige werk van Geest.

Titia de Haan
4 out of 5

Recensie voor het boek “Belofte van Licht” van Jolanda de Faria Emma is een eenzame jonge vrouw die het woonhuis en de aangrenzende winkel van haar tante in Westhoeck erft. Ze kiest ervoor om ondanks tegenstand van haar ouders en haar tweelingzus, het huis te betrekken. Ze besluit eigenhandig het huis te verbouwen en bedenkt een stoutmoedig plan om in haar levensonderhoud te voorzien. Omdat ze niet alles zelf kan, roept ze de hulp in van Renze Donkersloot en zo komt ze ook in contact met Phillip van Zuylenveld. Gaandeweg komt er een groep mensen om haar heen staan die haar helpt en haar vriendschap aanbiedt. Hoewel Phillip en Emma een verkeerde start maken, wordt de aantrekkingskracht tussen hen steeds groter. Hij zorgt ervoor dat ze op freelancebasis aan de slag kan als styliste op het architectenbureau waar hijzelf werkt. Phillip worstelt echter nog met een stuk verleden, een stukgelopen relatie die tragisch eindigde. Komen deze jonge mensen uiteindelijk los van hun verleden? “Belofte van Licht” is de vervolgroman op haar succesvolle debuut “Verborgen bloesem” met een meeslepende en zorgvuldig opgebouwde verhaallijn waarbij het Evangelie een sleutelrol vervult. De personages zijn zo beeldend beschreven dat ze letterlijk op mijn netvlies verschijnen. Ik las het boek in een ruk uit. Diep vanbinnen wilde ik het boek helemaal niet uitlezen omdat ik dan weer moest wachten op een nieuw boek. Gelukkig is er inmiddels een nieuw boek verschenen met de titel “Hij kent mijn naam.” Belofte van Licht heeft een goed plot, een romantische inslag maar biedt ook hoop en houvast. Ik beveel het boek van harte aan voor een heerlijke middag op de bank met een kop thee en een dekentje. Hartelijke groet namens de recensente Esther Scholten (auteur van het boek “Liefde door scherven heen”)

Esther Scholten
4 out of 5

“Liefde overwint alles” Esther, een jonge vrouw, is op zoek naar liefde en heeft hier een romantisch beeld bij. Ze maakt hierin keuzes waarvan ze de verstrekkende gevolgen niet overziet. Ze kiest hierbij voor mannen met problemen waarbij ze het gevoel heeft dat ze hen kan helpen en redden. Als ze veel liefde geeft, moet het toch goed komen? Maar het komt niet goed, hélemaal niet. Verslaving is niet op te lossen met liefde, maar maakt juist alles kapot. De verslaafde zichzelf, de partner, de kinderen, het hele gezin. Als het steeds verder bergafwaarts gaat, Esther er bijna aan onderdoor gaat, maakt ze een heel moeilijke keuze voor haar kinderen. Daarna is er ruimte voor herstel, maar dit gaat zeker niet zonder slag of stoot, het is hard werken. In die periode leert ze God, waar ze altijd in heeft geloofd, maar die ver weg was, beter kennen. Ze kan degene vergeven die haar veel pijn hebben gedaan en ze kan zichzelf vergeven voor keuzes die ze heeft gemaakt. Nu wil ze graag iets betekenen voor mensen die zich in vergelijkbare situaties bevinden, want er is veel nood. Wie in het boek gaat lezen, kan het niet meer wegleggen. De ellende stapelt zich op, grijpt enorm aan en laat je niet zomaar los. Tegelijk is het verhaal een krachtig getuigenis van een sterke vrouw vol liefde die zonder iemand ook maar iets te verwijten, bij elk hoofdstuk eerlijk reflecteert op haar keuzes, ziet hoe zij daardoor in de greep kon komen van ‘het kwaad’, maar de weg vindt naar God waar vergeving, genezing, kracht en èchte liefde te vinden is. Deze liefde bevrijdt en overwint alles. Deze boodschap wil Esther graag weer aan anderen doorgeven.

Titia de Haan
5 out of 5

Erg mooi om dit boek te mogen lezen, maar tegelijkertijd is het ook een verdrietig boek. Het fijne is dat het makkelijk wegleest, ik kon het dan ook moeilijk weg leggen. De problematieken die in het boek voorkomen gaan mij erg aan het hart, omdat ik ook mensen ken met een verslaving of die een verslaving hebben gehad. Bijna altijd is er een oorzaak te vinden voor de verslaving, als verpleegkundige zeg ik, de oorzaak eerst aanpakken tijdens of na de verslaving. We hebben in de gezondheidszorg wel goede wegen om te bewandelen samen met gespecialiseerde collega’s, op voorwaarde dat de verslaafde zelf clean wilt worden en blijven. Dat is een voorwaarde om te kunnen stoppen. Of dit nu het stoppen met het eten van suikers is of het stoppen met het drinken van alcohol, dat maakt geen verschil. Alleen het ene is slechter voor het lichaam dan het ander. Wat ik voel als ik jouw boek lees, is het wederom falen van mijn beroepsgroep. Maar ik lees ook de goede dingen die collega’s hebben geprobeerd. En uiteraard het verdriet voor iedereen die te maken heeft met de hoofdpersonen. Dat is wat mij erg raakt. Helaas moet ik zeggen dat het falen van de gezondheidszorg te maken heeft met het gebrek aan geld en (goed opgeleid) personeel. Helaas is dit in elke sector een groot probleem van ziekenhuis tot aan de thuiszorg. Ik werk nog steeds met hart en ziel in de zorg, maar heb om de redenen die in het boek beschreven worden vaak getwijfeld om te stoppen als verpleegkundige. Dit komt door de onmacht die ik voel en die ik terug voel komen in jouw boek. Ik vind het mooi dat je dit hebt weten op te schrijven en hier zo fanatiek mee bezig bent. Echt ga zo door en ik wil je helpen waar ik kan. Samen sterk!!! Ook het geloof komt terug in jouw boek. Ik vind het mooi dat je hier zoveel aan hebt. Ik kan iedereen aanraden om dit boek te lezen, want het helpt je te begrijpen wat een verslaving nou eigenlijk kapot kan maken. Nienke

Nienke
5 out of 5

Liefde door scherven heen begint bij de jeugd van Esther, de eerste vriendjes die ze krijgt en hoe ze zich vermaakt in de discotheek van Hardenberg. Daar ontmoet ze Martim en ze is verliefd. Toch komt het niet echt een relatie en na een poosje proberen geeft ze het op. Het blijkt dat Martim nog een liefde heeft, namelijk het gewraakte groene flesje bier. Esther trouwt met Geert en krijgt 2 kinderen. Dit huwelijk loopt niet goed af en na een paar jaar gaat ze bij Geert weg…..naar Martim. Het lijkt eerst een gezellig samengesteld gezin maar dan stapelen de problemen zich op, tot Esther de keuze heeft om deze zelf aan te pakken of zich mee te laten sleuren de afgrond in….. Wat een eerlijk verhaal! Esther schrijft tot in detail wat er gebeurd is in haar leven en spaart daarbij zichzelf helemaal niet. Ze vlucht niet in een slachtofferrol maar is gewoon deelnemer aan het verhaal. En wat een verhaal. Hoe vaak ik het boek even moest dichtslaan om te roepen: ”meid wat doe je nu?” om daarna snel verder te lezen. Esther heeft een rotsvast geloof en laat dat ook merken in haar boek. Elk hoofdstuk wordt ingeleid door een stukje uit de bijbel en een overdenking erbij. Dat maakt het verhaal compleet. En geeft het een diepgang die het nog intenser maakt om te lezen. Verslaving is een ziekte en de liefde kun je niet sturen. Maar de verslaving maakt zoveel kapot, dat kun je je niet voorstellen als buitenstaander. Zij dacht hem te kunnen redden, zijn helper te zijn maar dat blijkt onmogelijk te zijn. Ik was diep onder de indruk. Esther heeft echt alles gegeven en hoopt met dit boek mensen bewust te maken van de gevolgen van een verslaving. Dat is bij mij gelukt. Ik heb er veel respect voor hoe ze dit gedaan heeft en hoe ze uit het diepe dal is opgekrabbeld.

Diane Kooistra
5 out of 5

Titel: ‘Verzwegen verleden’ Auteur: Marijke van Dijk Genre: historische roman Recensie door: Titia de Haan “Zij mogen nooit vergeten worden” Studente Emma vindt in de kelder van haar hospita tussen haar oude spullen een oud dagboek over het leven van Bärbel Laubach in de 2e Wereldoorlog die het Duitse stadje Oraniëburg woont, dichtbij kamp Sachsenhausen. Het is een raadsel hoe dit dagboek in dit huis in Groningen is terecht gekomen. Emma wordt gegrepen door het verhaal van Bärbel en wil de herkomst van het dagboek tot in detail uitzoeken. Maar dit confronteert haar ook met onopgeloste pijn in haar eigen verleden en met weerstand uit haar omgeving, wat haar ontmoedigt. Dan blijken deze twee totaal verschillende levens in verschillende tijdperken op een bijzondere manier met elkaar verbonden te zijn. Verzwegen verleden is een knap geschreven roman waarbij gebeurtenissen uit het heden en uit de 2e Wereldoorlog door elkaar heen lopen. Het verhaal over Emma en het verhaal van Bärbel uit het dagboek heeft een ander lettertype en heeft zelfs een heel andere verteltrant, waardoor het lijkt alsof het boek door twee verschillende mensen is geschreven. Beide verhalen boeien van begin tot eind. De schrijfster heeft gedegen onderzoek gedaan en weet heel goed de sfeer van de 2e Wereldoorlog in Duitsland op te roepen. Ze neemt je mee in emotionele dilemma’s en aangrijpende gebeurtenissen. Zij weet de spanning goed op te voeren tot de onvermijdelijke ontknoping. Deze spannende en aangrijpende historische roman is tegelijk een nagedachtenis en eerbetoon aan allen die geleden hebben aan de verschrikkelijke gevolgen van het Naziregime. Zodat zij nooit vergeten worden.

Titia de Haan
4 out of 5

Titel: “Curry met hagelslag” Auteur: Rasika Bos Genre: autobiografie Recensie van: Titia de Haan Rasika wordt geboren in een arm gezin in Sri Lanka. Haar moeder, met wie zij een liefdevolle band heeft, overlijdt als ze nog maar drie jaar is. Vanaf dat moment verandert haar leven ingrijpend en maakt zij alleen maar diepe ellende mee. Tot haar verbijstering geeft haar vader haar de schuld van het overlijden en stort zijn haat over haar uit. Alsof dat nog niet genoeg is wordt zij door familie- en dorpsgenoten opgesloten, misbruikt, bijna verdronken en moet zij een ritueel ondergaan omdat zij ‘bezeten’ zou zijn. Zonder enige uitleg en zonder afscheid te kunnen nemen, worden Rasika en haar zusje naar een Nederlands echtpaar gebracht die haar nieuwe papa en mama blijken te zijn. Ze gaan naar Nederland en bouwen daar uiteindelijk een bestaan op. Haar adoptievader is een liefdevolle man, maar haar adoptiemoeder is koud en hard. Bij haar ervaart zij iets vergelijkbaars als bij haar vader: ze krijgt overal de schuld van en wordt daarom beledigd, geslagen en streng gestraft. Al jong heeft Rasika last van allerlei lichamelijk klachten, zij voelt zichzelf totaal waardeloos en iedereen tot last en hierdoor ziet zij het leven niet meer zitten. Ze krijgt allerlei hulp, probeert een eigen leven op te bouwen, krijg relaties die moeizaam verlopen. Ze raakt zwanger en belandt door ernstige bekkeninstabiliteit in een rolstoel. Moeder-zijn geeft haar veel innerlijk conflict en verwarring. Rasika raakt bevriend met een collega. Hun gesprekken met elkaar gaan over elkaars leven en ook over God, Jezus, liefde en geloof. Ze gaat op aandringen van haar vriendin een keer mee naar de kerk, maar zij ervaart veel verzet: ‘Waarom heeft deze God dan nooit ingegrepen? Wat heeft ze ze zo fout gedaan, dat ze verdiend heeft wat haar is overkomen?’ Ze geeft deze God geen enkele kans in haar leven. Op een dag nodigt haar vriendin haar uit om mee te gaan naar een genezingsdienst. Ze is sceptisch, maar tot haar verbazing geneest zij en heeft geen rolstoel meer nodig! Rasika snapt er niets van: ze gelooft niet, maar toch is zij genezen? Ze besluit God beter te leren kennen. Vanaf dat moment wordt haar verwerkingsproces van wat haar is overkomen pas goed in gang gezet. Zij ervaart steeds duidelijker Gods leiding in haar leven. Voor het eerst in haar leven gelooft en voelt Rasika diep van binnen: ‘Ik ben gewenst! Ik ben geliefd!’Ze kan mensen die haar pijn hebben gedaan vergeven, ze kan zichzelf en haar eigen keuzes en fouten vergeven. Ze voelt dat God haar geneest en bevrijdt. Vanaf dat moment wil zij zich met haar man inzetten voor verstoten ongehuwd zwangere vrouwen en hun kinderen in Sri Lanka die alleen maar een bestaan van grote eenzaamheid en armoede in het vooruitzicht hebben. En ervaart zij dat God haar helpt haar verhaal op te schrijven. Niet een verhaal over ellende, maar over Gods grote genade, genezende kracht en liefde. “Curry en Hagelslag” is een levensverhaal dat

Titia de Haan
5 out of 5

Titel: ‘Met terugwerkende kracht’, Als de ziel zwijgt, gaat het lichaam spreken Auteur: Ida Schutter Genre: autobiografie, ‘Het waargebeurde verhaal’, Recensie door: Titia de Haan “LEVEN in plaats van overleven” Ida wordt geboren in een Gereformeerd gezin in Dronten. Zij ervaart haar vader als afstandelijk en onpersoonlijk en haar moeder als onveilig en onberekenbaar. Ze mist enorm liefde, troost en betrokkenheid en het ‘mogen zijn wie ze is’. In het gezin is veel ruzie en er wordt onderling regelmatig verbeten gevochten en gekleineerd. Ook is er sprake van misbruik en ander grensoverschrijdend gedrag. Niemand grijpt in. Dan is er nog een kerkscheuring. Deze gaat dwars door het gezin heen en trekt een diep spoor van verdeeldheid met verregaande gevolgen voor alle gezinsleden. Al jong voelt Ida zich genoodzaakt haar werkelijke gevoelens en identiteit diep van binnen weg te stoppen. Met moeite bouwt Ida haar eigen leven op, maar steeds vaker wordt zij overvallen door periodes van zich ziek voelen en er komen steeds meer vage en ongrijpbare klachten bij. Ze moet zich regelmatig ziek melden van haar werk. Het is geen griep, maar wat is het wel? Ze krijgt er geen grip op. Ze besluit een intensieve therapie te volgen waarbij ze de confrontatie met zichzelf aangaat. Ze voelt zich beter, maar… de oude klachten keren op den duur toch weer terug en nu weet ze het helemaal niet meer. Als laatste strohalm zoekt Ida haar heil in alternatieve geneeswijzen. De klachten krijgen een verklaring, ze voelt zich eindelijk begrepen en de behandeling lijkt aan te slaan. Toch blijkt dit ook niet te zijn wat ze hoopte. God en geloof zeggen haar weinig meer, want waarom overkomt haar dit allemaal? God houdt dus niet van haar. Ze verlangt zó naar verlossing! Ida heeft zich inmiddels van de kerk afgekeerd, maar hoort jaren wel later mensen spreken over wonderbaarlijke getuigenissen en over God in hun leven… Waarom grijpt God niet in, in haar leven? Ook haar zus blijkt een verandering te zijn ondergaan en begint tot grote irritatie van Ida, steeds meer over Jezus te praten. Om van het gezeur af te zijn, gaat Ida een keer mee naar een dienst van de kerk waar haar zus lid is. Vanaf dat moment komen er veranderingen in haar gevoelens en gaat God met Zijn Geest diepgaand in haar leven aan het werk. Door de dingen die dan allemaal gebeuren, raakt Ida diep van binnen overtuigd van Gods liefde voor haar en ze voelt dat haar leven waarde heeft voor Hem. Ida ervaart dat zij mag zijn wie zij is en dat ze eindelijk echt mag léven in plaats van te overleven. God laat haar creativiteit weer opbloeien en maakt haar duidelijk dat ze haar verhaal mag opschrijven. ‘Met terugwerkende kracht’ is het aangrijpende en waargebeurde verhaal over een traumatische jeugd en een beschadigde vrouw èn een geweldig getuigenis van krachtig, diepgaand, wonderlijk en liefdevol ingrijpen van God. Ida beschrijft haar leven en proces pakkend, beeldend, met onomwonden eerlijkheid en met een flink

Titia de Haan
5 out of 5

Recensie voor het boek “Verzwegen Verleden” van auteur Marijke van Dijk Een dagboek brengt het verleden tot leven Wanneer de studente Emma Bosgra in de kelder van haar hospita een oude koffer met daarin een dagboek vindt, is haar nieuwsgierigheid meteen gewekt. Ze wordt meegezogen in het bewogen leven van Bärbel Laubach die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in het Duitse stadje Oranienburg woonde. Bärbels bemoeienissen met een dwangarbeider, haar liefdesleven en de tragische gebeurtenissen in en rondom kamp Sachsenhausen, laten Emma niet meer los. Hoe is het dagboek van Bärbel in de stad Groningen terechtgekomen? Gedreven om dit mysterie op te helderen, schakelt Emma de hulp in van David Nouwen, hoogleraar geschiedenis die zich gespecialiseerd heeft in de Holocaust. Samen gaan ze op onderzoek uit. Het spoor leidt hen van het Groningse platteland naar oude archieven in Amsterdam en de verschrikkingen van kamp Sachsenhausen. Kunnen ze het mysterie oplossen of zal de waarheid voor altijd verzwegen blijven? Een aangrijpend verhaal over opoffering, moed en vergeving, in een tijd waarin de liefde soms mijlenver weg lijkt. Het boek “Verzwegen Verleden” is een meeslepend indrukwekkend verhaal van een auteur die op intrigerende wijze het verleden aan een fictief verhaal gekoppeld heeft en daarmee in staat is geweest op indrukwekkende wijze om het verleden te doen herleven. Een geschiedenis die niet vergeten mag worden omdat de lessen daarvan met een hele hoge prijs betaald is, miljoenen mensenlevens. Ik raad het boek absoluut aan. Het is beeldend, meeslepend en indrukwekkend geschreven. Inleven in het boek was dan ook een koud kunstje en mede daarom las ik het in een ruk uit. “Verzwegen verleden” is uitgegeven door Scholten uitgeverij www.scholtenuitgeverij.nl maar tevens verkrijgbaar via Bol.com, Bruna, Ako en natuurlijk uw lokale boekhandel. Deze recensie is geschreven door Esther Scholten, auteur van het boek “Liefde door scherven heen” verkrijgbaar vanaf 16 maart 2019 via Scholten Uitgeverij

Esther Scholten
3 out of 5

Recensie voor het boek “Nieuw leven” van auteur Cees Smit naar het verhaal van mevr Binh Tay Nguyen Samenvatting: Het leven van de voormalige nieuwslezeres, journaliste en tolk Binh Tay Nguyen is opmerkelijk. Binh werd geboren in de Chinese stad Kunming, vlakbij de Vietnamese grens, uit Vietnamese ouders. De eerste twintig jaar van haar leven speelden zich in het China van Mao Zedong af. Als jonge vrouw besluit ze om in haar communistische vaderland Vietnam deel te nemen aan de oorlog tegen de Amerikanen. Omdat ze geen gehoor wilde geven aan opdrachten van het regime en in de gevangenis dreigde terecht te komen, verliet ze noodgedwongen haar geliefde Vietnam. Berooid kwam Binh met haar gezin via Oost-Europa in Nederland terecht. Hier vroeg ze asiel aan. ‘Nieuw Leven’ geeft een beeld van haar ongelooflijke, maar vooral wonderlijke levenspad. Een aantal malen ontsnapte Binh ternauwernood aan de dood. Werd zij van bovenaf beschermd? Uiteindelijk ziet Binh die bescherming als een geschenk uit de hemel. Als dank aan God en vanwege de innige wens haar levensverhaal met anderen te delen, schreef zijn samen met Cees Smit dit ontroerende boek in de herfstjaren van haar leven. Het verhaal van Binh Tay Nguyen brengt de geschiedenis van China en het communistische Vietnam op een beeldende manier tot leven. Het is een meeslepend, indrukwekkend verhaal die je een kijkje geeft in het leven van een jonge dame levend in een totaal ander werelddeel. De dame wordt afschuwelijk behandeld en ontsnapt een aantal keren op verbijsterende wijze aan de dood. Ook wordt zij door getart door wreedheden en krijgt zij van haar schoonfamilie een ijzige, wrede behandeling wanneer zij trouwt met een bastaardzoon. Ook de reden van dit huwelijk is bijzonder te noemen, net als de manier waarop zij uiteindelijk weggaat bij deze schoonfamilie. Ook de rest van haar leven is allesbehalve gewoon. Zo krijgen we een kijkje in het leven in een ander werelddeel en de blik in het verloop van het aanvragen van asiel in Nederland. Ik zou het boek van harte aanraden. Het boek “Nieuw leven” is uitgegeven door Scholten Uitgeverij www.scholtenuitgeverij.nl en ook te koop via Bruna en Ako maar ook uw eigen lokale boekhandel. Deze recensie is geschreven door Esther Scholten auteur van het boek “Liefde door scherven heen” die 16 maart 2019 verschijnen zal via Scholten Uitgeverij.

Esther Scholten
5 out of 5

Recensie voor het boek “Over grenzen” van auteur Natasja Vermoten-Schreuder Twee Roemeense zigeuners. Twee totaal verschillende levens. De achttienjarige Ryan droomt al jaren van het verlaten van Roemenië terwijl de even oude Rayhala amper over de grenzen van haar dorp komt. De een gedreven door ambitie, de ander geen leven buiten het moederschap. Dan komt er een dag dat voor beiden het leven drastisch verandert en niets meer is wat het lijkt. Over grenzen is een intrigerend verhaal over mensenhandel en gedwongen prostitutie. Het is een verhaal dat je hart verscheurt en meesleept in een bizarre werkelijkheid. Toch klinkt er ondanks alle ellende toch hoop door in dit verhaal over een Roma meisje. Ik vind het verhaal realistisch geschreven maar wel bizar. Het geeft wel weer dat vrouwen in het buitenland vaak niets te zeggen hebben en niet over hun eigen lot kunnen beslissen maar gehoorzaam dienen te zijn. Ik vind de verhaallijn heel goed opgebouwd en ik zou het boek aanraden aan mensen die een oordeel hebben over dames in de prostitutie maar ook aan mensen die zich niet kunnen voorstellen hoe het in een land als Roemenië eraan toegaat. En eerlijk, dit had ik ook niet kunnen bedenken. “Over grenzen” is uitgegeven via Scholten Uitgeverij www.scholtenuitgeverij.nl en ook te koop via Bol.com en natuurlijk uw eigen plaatselijke boekhandel. Van harte aanbevolen! Deze recensie is geschreven door Esther Scholten Auteur van het boek “Liefde door scherven heen.” Verschijningsdatum 16 maart 2019.

Esther Scholten
5 out of 5

Recensie voor het boek “Met terugwerkende kracht” van auteur Ida Schutter Op de achterflap staat: Het verlangen om te willen LEVEN in plaats van te overleven is groot. Na compleet vastgelopen te zijn, zoekt Ida hulp om zich te kunnen ontworstelen aan een traumatisch verleden, waarbij gereformeerde religie en verdeeldheid in het gezin een fundamentele rol speelden. Vele jaren zoekt ze allerlei vormen van hulp en therapie, maar het blijft tobben met haar gezondheid en haar functioneren. Hulp zoeken bij God is een ondenkbare gedachte. Hij heeft die ellende allemaal maar toegestaan en toebedeeld. Of toch niet? Als na zevenendertig jaar en met de rug tegen de muur uiteindelijk een zoekende en boze worsteling met ‘deze’ God begint, staat haar leven door een onverwachtse aanraking van Hem totaal op z’n kop. Er komt een wonderbaarlijk en heftig proces op gang van bevrijding en herstel. Ida vindt eindelijk haar eigen unieke identiteit, talenten en gaven. God blijkt juist een krachtige, persoonlijke en liefdevolle relatie. Het ontdekken van de geestelijke dimensies en principes die schuilgaan achter het zichtbare leven geven haar eindelijk antwoorden op veel ‘waarom’ vragen. ‘Met terugwerkende kracht’ is een zeer openhartig en confronterend levensverhaal waarin de auteur dwars door alles heen tot LEVEN komt. “Met terugwerkende kracht” is de biografie van Ida Schutter, het verhaal dat haar levensloop beschrijft. Het woord leven is tekenend voor deze auteur. God heeft alles in de hand en zo blijkt dit ook maar eens temeer uit het verhaal van Ida. Het verhaal is meeslepend, aangrijpend en intens. Helder en beeldend geschreven. Ik vind het verhaal van de diepe transformatie van overleven naar leven geleid door de Levendmakende Geest zo krachtig beschreven dat de pure liefde van God sprekend wordt. Ik zou het boek aan iedereen aanraden als opbouwend, maar ook aan mensen die in een genezingsproces zitten of een periode van vermoeidheid en geestelijke strijd ingaan of ervaren hebben. Ida is een beeldend schrijfster en ik kan niet wachten om meer van haar te lezen. “Met terugwerkende kracht” is verschenen via Scholten Uitgeverij www.scholtenuitgeverij.nl maar natuurlijk ook verkrijgbaar via Bol.com en uw lokale boekhandel. Deze recensie is geschreven door Esther Scholten

Esther Scholten
4 out of 5

Recensie voor het boek “Frisse waterstromen” geschreven door Yvonne Rijnsburger Op de achterflap staat: Daniela werkt al jaren bij een reisbureau. Haar verleden speelt haar nog steeds parten en op een gegeven moment heeft ze het met alles gehad en verliest ze ook haar vertrouwen in God. Wanneer ze een advertentie leest waar in een hotel een receptioniste in Oostenrijk wordt gevraagd, solliciteert ze meteen. Ze wordt aangenomen en vertrekt in de hoop haar verleden achter zich te kunnen laten. In Oostenrijk leert ze Ethan, de hotelmanager, kennen die ook het nodige heeft meegemaakt. Daniela wordt opnieuw met haar verleden geconfronteerd, maar met vallen en opstaan leert ze God te vertrouwen en voor het eerst in haar leven ervaart ze wat echte liefde is. “Frisse waterstromen” is een geloofsopbouwende roman die makkelijk wegleest over de geestelijke woestijn waarin je als christen terecht kunt komen. Het verhaal is fictief, maar gedeeltelijk gebaseerd op eigen ervaring van de auteur. Zij kreeg het gevoel om dit boek te schrijven nadat ze zelf in een geestelijke woestijn terechtkwam met als doel met name vrouwen te bemoedigen, hetgeen dit boek meer maakt dan zomaar een roman. Ik vond het een boek dat heel gemakkelijk wegleest. Ik werd zo meegesleept in het verhaal dat het was alsof ik er deel van uitmaakte. De verhaallijn is beeldend beschreven. Ik kan mij daarom voorstellen dat het boek als een baken voor je kan zijn. “Frisse waterstromen” is een geloofsopbouwend boek voor ieder christen in tijden van geestelijke droogte. Heb jij weleens geestelijk drooggestaan? Misschien herken jij je dan ook in de strijd van Daniela en Ethan. Lees je mee? “ Frisse waterstromen” is uitgegeven door Scholten Uitgeverij www.scholtenuitgeverij.nl maar ook verkrijgbaar via Bol.com, Bruna, AKO en natuurlijk uw plaatselijke boekhandel. Deze recensie is geschreven door Esther Scholten Auteur van het boek”Liefde door scherven heen.” Verschijningsdatum 16 maart 2019

Esther Scholten
5 out of 5

Recensie voor het boek “De scherven van mijn vader” geschreven door auteur Leonie Bouwman “De scherven van mijn vader” is een boek dat gaat over het leven van Leonie. Al op jonge leeftijd krijgt Leonie te maken met verliezen. De moeder van Leonie heeft een bijzondere voorgeschiedenis, zij heeft namelijk een Jappenkamp overleefd en de vader van Leonie is een man met zeer weinig empathie. Hij vindt zichzelf heel belangrijk. Zijn vrouw daarentegen en zijn kinderen zijn voor hem niet heel relevant, behalve als het gaat om momenten waarop hij kan opscheppen. Macht, status en ego zijn voor haar vader belangrijk. Liefdevolle momenten komen er in het boek nauwelijks voor, behalve waar het gaat om de Hemelse vader en haar eigen gezin. Haar geloof in een vader wordt opgebouwd door God in het leven van Leonie. Ik vind het boek helder geschreven, met een goede verhaallijn. Het drama van de jeugd van Leonie is niet te zwaar om te lezen door de manier waarop het boek geschreven is, namelijk met anekdotes die je van moment tot moment aan het lachen maken. Het verhaal verschijnt op mijn netvlies zodra ik begin te lezen, zo beeldend is de schrijfstijl van Leonie. Hierdoor roep ik dingen over haar vader om op andere momenten te bulderen van het lachen. Ik ervaar dat als prettig. “ De scherven van mijn vader” is een boek dat veel herkenning zal oproepen bij mensen die iemand kennen met een narcistische persoonlijkheid. Het boek kan mede door het geloof en de openheid van Leonie ook tot steun zijn voor mensen die in een positie zitten samen te leven met een persoon met narcisme. “De scherven van mijn vader” is verschenen via Scholten Uitgeverij www.scholtenuitgeverij.nl en natuurlijk verkrijgbaar via bol.com en uw plaatselijke boekhandel. Deze recensie is geschreven door Esther Scholten

Esther Scholten
4 out of 5

Recensie voor het boek “God bestaat echt!” geschreven door Corina Schipaanboord en Natasja Verhagen “God bestaat echt!” is het levensverhaal van Natasja. Het is een verhaal dat de gebrokenheid van de wereld heel goed in beeld brengt. Het leven van Natasja is getekend door verkrachting, afwijzing, schuld en schaamtegevoelens en rouw. Het beeld dat Natasja heeft van God wordt ingekleurd door de manier hoe zij over haar aardse vader denkt tot zij ontdekt dat dit een verkeerd beeld is. Gaandeweg haar leven maakt zij een diepe bekering door wanneer God haar laat zien dat Hij echt bestaat. Op de achterflap staat: “ Misschien herken je deze onderwerpen in je eigen leven. Juist daarom is mijn verhaal van belang, zodat je hoort wat God in mijn leven doet,” zegt Natasja. “Doordat ik God leerde kennen, kon ik mijn ervaringen verwerken en draag ik slechts littekens mee.” Het verhaal van Natasja is een heftig verhaal dat een boeiende transformatie weergeeft. Verder vond ik het een intens verhaal. Soms dacht ik: ” Tjonge er lijkt geen einde te komen aan jouw ellende.” Heel goed vond ik de manier hoe Natasja de namen van God gebruikt als verlossing voor haar lijden. Hoe de namen van God haar houvast bieden en hoe zij dit via dit boek ook als een reddingsboei aan anderen probeert te geven. Minder goed vond ik de tijdslijn/opbouw van het verhaal, ongeveer vanaf hoofdstuk 6. Vanaf dit moment moest ik moeite doen om het te begrijpen waar het daarvoor volkomen helder was en ik letterlijk meegezogen werd in haar voelbare pijn. Bevind jij je in een situatie waardoor je gevoelens ervaart van schuld, schaamte en diepe pijn? Lees dan ook het boek “God bestaat echt!” Het kan misschien jou ook helpen. “God bestaat echt!” is een goed boek voor een bewogen pastoraat die haar wortels vindt in een rauw, pijnlijk levensverhaal. Tegelijkertijd een geweldig getuigenis!

Esther Scholten
5 out of 5

Recensie voor het boek “ Het bevrijde hart “ geschreven door auteur Marijke van Dijk Erwin trouwt met de mooie Kirsten, terwijl haar hart bij Marius ligt. Jaren later komt hij om en wordt Kirsten de hulp van haar voormalige schoonmoeder Lenie. Op een slechte dag worden zij overvallen, misbruikt en breekt Lenie, haar voormalig schoonmoeder haar heup waardoor zij in het ziekenhuis belandt. Zij kan een poosje niet alleen wonen wanneer zij moet herstellen van de operatie. Een van de kinderen van Lenie besluit daarom dat het beter is voor alle partijen als Kirsten voorlopig bij Lenie intrekt om voor haar te zorgen. Maar, of dat nu wel zo handig is? Het boek “ Het bevrijde hart” heeft een spannende opbouw en een verrassend plot. Je wilt graag doorlezen en de afloop kennen en weten hoe het de sleutelfiguren zal vergaan. Knap vind ik hoe de auteur zich ingeleefd heeft in de diverse personages al had ik persoonlijk de karakters van de dochters nog wel wat meer uit de verf willen zien komen. Ook bij de uitwerking van de ontknoping had ik nog wel wat meer afwisseling willen zien in de uiteenzetting over de profielen van de daders. Ik vind het een vijfsterren boek en ik kijk uit naar meer werk van Marijke van Dijk. Ik zou dit boek zeker aanraden aan mensen die in een relatie zitten met iemand die een narcistische persoonlijkheid hebben en ik denk dat zij er zich in zullen herkennen. Het is zeker wel een boek waar mensen hun hart aan kunnen ophalen. Tot slot, ik kijk uit naar een vervolg waar de persoon Lou de hoofdrol speelt. Wordt vervolgd? “ Het bevrijde hart” is verkrijgbaar via Scholten Uitgeverij www.scholtenuitgeverij, Bol.com en natuurlijk uw plaatselijke boekhandel. Deze recensie is geschreven door Esther Scholten

Esther Scholten
5 out of 5

Recensie voor het boek “Leef in Christus” geschreven door auteur en pastor Charles Price. Vertaald door: Dientje Wiersma. Charles Price beschrijft in zijn boek “ Leef in Christus” wat het ware leven betekent voor een christen. Wat het betekent om een christen te zijn en wat Jezus werkelijk ten diepste voor ons gedaan heeft. Hij beschrijft wat de rol van God is en die van Gods wet, de tien geboden. Of, moet ik zeggen, de tien beloften? Het vertelt ons hoe we de Heilige Geest nodig hebben en tot welk doel. Het is een ware en diepgaande studie van het Woord van God, maar op een begrijpelijke wijze beschreven, voorzien van schriftplaatsen. Ook beschrijft het boek voor welke uitdagingen een christen zich geplaatst ziet en de diepste betekenis daarvan. Charles laat zien wat het doel is van de wet, en welk effect de wet heeft. Het boek is een sleutel voor de mens die nog geen idee heeft wat het goede nieuws is van het Evangelie. Maar, is het wel alleen goed nieuws? Of is er ook slecht nieuws? Laat je verrassen door deze theoretisch goed onderlegde studie van pastor en schrijver Charles W Price. Persoonlijk heb ik al heel wat boeken gelezen en heb mij nog nooit laten verleiden een boek twee keer te lezen. Laat mij u vertellen dat ik dit boek inmiddels niet een, niet twee, maar al drie keer heb gelezen en er de hele nacht van wakker heb gelegen. Eindelijk begrijp ik waarom het werkelijk draait! Missende puzzelstukjes zijn op hun plek gevallen dankzij dit inspirerende werk van Charles Price. Werkelijk een aanrader voor iedere christen en net voor de kerst een geweldig geschenk!!

Esther Scholten
3 out of 5

Titel: Het bevrijde Hart Auteur: Marijke van Dijk Genre: roman, non-fictie Recensie van: Titia de Haan Kirsten Beuvink staat, na de plotselinge dood van haar man Erwin, alleen voor de opvoeding van haar drie kinderen. Daarbij is zij haar leven en identiteit bijna volledig kwijt. Dit is het gevolg van haar huwelijk met haar man die een narcistische persoonlijkheidsstoornis bleek te hebben. In het begin van hun romantische relatie leek het heel mooi en ging zij helemaal in hem op, maar na hun huwelijk, bleek zijn ware aard en is zij het slachtoffer geworden van zijn verbale en fysieke mishandeling en vernedering. Daarnaast verkwistte hij veel geld aan dure uitgaven en had hij avontuurtjes met diverse vrouwen. Voor de buitenwereld wist hij het zo te draaien dat iedereen geloofde dat zij degene was die geld verspilde en er andere mannen op na hield. Zelfs een pastor van de kerk geloofde haar kant van het verhaal niet. De gevolgen hiervan zijn verstrekkend. Zij heeft nog maar weinig financiële middelen tot haar beschikking, maar is ook emotioneel leeggezogen; ze ervaart voortdurend stress, voelt zich diep minderwaardig en is wantrouwig ten opzichte van een oude vriend die duidelijk meer aandacht aan haar besteedt. Een ander ingrijpend gevolg is de verdeeldheid binnen haar gezin; Kirsten haar oudste zoon zit vol woede richting iedereen om hem heen en respect voor de ander is ver te zoeken. Door een aantal bijzondere gebeurtenissen komt er bij hem een omslag. Ook Kirsten herstelt langzaam van wat haar is overkomen en er lijkt weer een liefdevolle toekomst voor haar in het vooruitzicht te komen. De schrijfster heeft het aangedurfd in haar boek een lastig en complex thema aan te roeren. Zij behandelt nog twee andere pittige thema’s. Het is de vraag of niet niet teveel is voor één roman, het komt enigszins onwaarschijnlijk over. De link met het geloof in God is hierbij lastig te leggen. Ook wordt de uitwerking het proces van herstel van een narcistische relatie tekort gedaan en bij de verwerking van de gevolgen van andere traumatische gebeurtenissen mist ook één en ander aan diepgang. De schrijfstijl is luchtig, humoristisch en romantisch en is meer een combinatie van een liefdesroman en Whodunnit Detective dan een psychologische roman waarin pittige thema’s worden uitgewerkt en emoties op dieper niveau worden geraakt. De spanning in het verhaal wordt wel opgebouwd waardoor je graag wilt doorlezen. Er zijn verschillende verhaallijnen die de spanning opdrijven, je wordt op het verkeerde been gezet, waardoor de ontknoping verrassend is. De schrijfster verstaat de kunst om met woorden sfeer en beelden te scheppen waarin je wordt meegenomen. Deze stijl lijkt meer geschikt voor een liefdesgeschiedenis, een detective of wellicht ook een historische roman, die je kunt lezen ter ontspanning. Tegenwoordig is er meer bekend over en hulp voor slachtoffers van narcistische mishandeling (in relaties), maar toch rust er nog een groot taboe op, zeker in Christelijke kringen. Mogelijk levert het boek wel een bijdrage aan het doorbreken hiervan om slachtoffers te helpen uit hun

Titia de Haan
4 out of 5

Recensie voor het boek “Zeven tinten wit” geschreven door auteur Remmelt Mastebroek Op een unieke en zeer heldere wijze beschrijft het boek “ Zeven tinten wit” wat het met je doet wanneer je kind plotseling ernstig ziek blijkt te zijn en sterft. Lieke, de dochter van Gabrielle en Sil, sterft op zeer jonge leeftijd, zij is nog maar midden twintig, staat nog in de lente van haar leven. In het bed van haar ouders gaat zij naar een andere werkelijkheid en laat haar ouders achter met ieder hun eigen emoties. Het huwelijk van haar ouders, Sil en Gabrielle, komt ernstig in gevaar. Sil is niet in staat zijn verdriet te delen op de wijze die Gabrielle kan begrijpen en Gabrielle op haar beurt spreekt de taal van Sil niet. Wat volgt is een verhaal dat zich bijna afspeelt op je eigen netvlies, zo levendig is het. Sil probeert zijn leven te stoppen om bij zijn overleden dochter te zijn, maar daar steekt God een stokje voor. Zijn tijd is nog niet gekomen blijkbaar. De schrijver weet je mee te nemen. Een wereld van rauwe pijn, verdriet en menselijke emoties die nauwelijks te verdragen zijn. Het gaat je verstand te boven. Meegesleept in het verhaal van Gabrielle en Sil hoor ik een stem… “Meer dan gisteren, en minder dan morgen.” Een absolute aanrader voor een ieder die houdt van een heerlijke roman om in weg te dromen. Ook geschikt als cadeautje. Te koop bij de boekhandel en natuurlijk via Scholten Uitgeverij: (https://scholtenuitgeverij.nl) Deze recensie is geschreven door: Esther Scholten

Esther Scholten
5 out of 5

Heeft het boek meer dan 400 blz? Niets van gemerkt, het leest als een trein. Wat is Ida een mooi mens (letterlijk en figuurlijk) en wat heeft ze veel moeten verduren in haar leven. Jammer dat niemand in haar jonge leven in staat was om haar liefde en erkenning te geven. Thuis was alles behalve veilig, zelfs de grote broers doen er nog “een schepje” bovenop. Hoe moet je dan een volwassene worden met een goed zelfbeeld en zelfvertrouwen? Lastig als er ook nog verdeeldheid is op kerkelijk gebied, voor wie moeten de kinderen partij kiezen, vader of moeder? Kortom genoeg ingrediënten om later bij de hulpverlening terecht te komen. Toch weet Ida het met behoorlijk wat humor te schrijven waardoor het boek naar je blijft roepen: “ hoe zal het aflopen en komt het goed met Ida? “ Gelukkig ontdekt ze haar talenten, wat is ze creatief en wat kan ze prachtig schilderen/tekenen (ik heb ff op Facebook gekeken). Al toen ze op de lagere school zat bleek dat en daar waar haar ouders geen oog hadden voor haar tekeningen, waren er gelukkig wel anderen die enthousiast reageerden. Een lijstenmaker bood zelfs een keer 900 gulden voor een prachtig schilderij met paard, toen fronste haar moeder wel even . Mooi om te lezen hoe ze door alles heen God leert kennen en op Hem durft te vertrouwen. Werkelijk een boek dat de moeite waard is om te lezen en om weer eens te beseffen dat we mensen niet te snel moeten beoordelen/veroordelen; we kennen hun geschiedenis niet.

Anneke Nagelhout
5 out of 5

Gek genoeg een heerlijk boek om te lezen ondanks het zware onderwerp en de tragiek die door het verhaal heen klinkt. Toch weet de auteur het verhaal met zoveel humor te schrijven dat het gemakkelijk en plezierig leest, zonder dat het een moment verveelt. Na ieder hoofdstuk staat een prachtig gedicht dat wat mij betreft “vetter” gedrukt had mogen worden, zodat het duidelijker leesbaar is. Het leven met een narcistische vader blijkt erg moeilijk en vernietigend maar als buitenstaanders jou totaal niet serieus nemen en jouw vader fantastisch vinden dan is het onmogelijk om begrepen te worden. Het kan niet anders dan dat je “breekt” en er veel scherven “opgeveegd” moeten worden. In ieder geval fijn als je een goede man trouwt en een dochter krijgt, maar daarmee is het puin nog niet opgeruimd en de intimidatie en manipulatie zijn nog heel wat jaren doorgegaan. Btw erg als de fijnste straf op de middelbare school het schoolplein aanvegen was, na schooltijd. Veel hoge oude bomen omgaven het schoolplein en in de herfst vond zij dat één groot feest. Helaas was de klus na 2 uur geklaard en moest ze naar huis, dat was DE grootste straf! Ze citeert Gaaks: Sommige mensen zijn als wolken, wanneer ze verdwijnen , klaart je leven op. Ze wist niet meer hoe ze van zichzelf moest houden. Ze had een diepgeworteld gevoel van onzekerheid en was niet in staat om zichzelf te zien als lief en goed, ze kreeg een enorme hekel aan zichzelf. Jaren later kreeg haar zusje een burn-out , ze raakte haar baan kwijt en kwam bij allerhande psychologen terecht. Toch kon niemand haar helpen de juiste handvatten te vinden om het verleden te overwinnen en hoe een waardevolle toekomst tegemoet te kunnen treden, dat is wat een narcistische vader veroorzaakt, scherven die niet te lijmen zijn. Volgens psychiaters zijn narcisten de moeilijkste patiënten, zij blijven nl bij het feit dat zij niets mankeren. Alleen een psychiater verdient nog aan hen terwijl bij de gezinsleden alleen maar wordt geroofd: rust, energie, zelfvertrouwen enz.

Anneke Nagelhout
5 out of 5

Een aanrader voor iedereen die in een “geloofsdip” zit. Wat een inspirerend verhaal over mensen met een enorme droom. Deze is echter niet te verwezenlijken zonder hulp van Boven. Waar en hoe moeten ze starten met de bouw van een ziekenhuis? Ze hebben de nood bij de nazaten van de Inca’s gezien, in het Andesgebergte in Peru . Klaus-Dieter en zijn vrouw geven hun carrière op en vertrekken met hun kinderen naar Peru . Ze moeten een tijd in een lemen huis wonen en trekken de wereld rond met presentaties (meer dan 2000) om het ziekenhuis onder de aandacht te brengen. Het kost ze bloed, zweet en tranen, jaloezie en vijanden, ook veel slaapgebrek en héél veel geduld. Maar God is erbij en bovennatuurlijke dingen gebeuren, miljoenen weten ze binnen te slepen aan materialen voor de bouw van het ziekenhuis. Het behoort nu bij de modernste van Peru en dat gunnen ze de bevolking aldaar die geen toegang had tot medische zorg. Er zijn veel sponsoren en vrijwilligers die alles achterlieten om het mogelijk te maken dat het ziekenhuis gebouwd werd en kan functioneren. Zelfs de first lady van Peru is bij de opening en later bezoeken ze ook de president. Gods arbeiders kregen het niet op een presenteerblaadje, het kostte bovennatuurlijke energie maar God opende de hemelsluizen . Op het terrein verrees zelfs een kerk en een amfitheater . Geweldig om te lezen dat voor God niets onmogelijk is en dat er mensen zijn die durven te dromen. Een prachtig boek, ik ben benieuwd naar deel 2!

Anneke Nagelhout
5 out of 5

Wat heb ik een bijzondere week gehad, ik kon dit boek niet wegleggen. Ik wilde weten hoe het leven van Binh verder zou verlopen, het boek heeft 572 blz en dat is dus lekker lang leesplezier. Nou ja, plezierig was het niet altijd, ik realiseerde me dat haar bedje ergens anders stond dan de mijne (het lijkt me bijzonder om Binh eens te ontmoeten en samen onder t genot van thee of koffie bij te praten) in ongeveer dezelfde tijd. Ik kende de beelden en verhalen van de oorlog in Vietnam en de ellende van het communisme, ook in China . Het boek is indrukwekkend, hartverscheurend en toch ook uiteindelijk hoopvol. Tijdens het lezen snap je niet hoe mensen het kunnen volhouden in de gegeven situatie. De vernedering, mishandeling en uitbuiting, en de onvoorwaardelijke gehoorzaamheid aan en verering van de grote leider. Wat leeft ze in armoede en honger ligt steeds op de loer, de haat die ze moet verdragen van sommige familieleden (als ze ouder is snapt ze waarom), onvoorstelbaar verdrietig allemaal. Maar wat is ze een volhouder, haar liefde voor haar vaderland is groot, ze heeft er alles voor over maar moet dat bijna met de dood bekopen. Gelukkig heeft ze liefdevolle ouders en ze heeft een goed huwelijk, tenminste als ze elkaar kunnen zien, het leven bestaat hoofdzakelijk uit ploeteren voor n schamele “boterham”. Ze maakt verschillende keren wonderlijke dingen mee, ze wordt namelijk op t nippertje op een bijzondere wijze gered, en dat gebeurt meerdere keren! Hoe is het mogelijk? Als ze uiteindelijk om politieke redenen moet vluchten, komt ze in Nederland terecht, dan zijn de zorgen echter nóg niet voorbij, krijgen ze wel een verblijfsvergunning ? Het duurt langer dan gehoopt, maar er staan lieve mensen om hun heen en ze komt erachter WIE diegene is die haar steeds redde uit benarde, levensbedreigende situaties. Ze heeft geen boeddhabeeld of altaartje meer in huis nodig, zij vereert geen goden meer maar alleen de God van Abraham, Isaac en Jakob. Ik ben blij dat ze haar biografie met wilde delen en ik hoop dat veel mensen er kennis van zullen nemen. Ik weet zeker dat je daarna anders naar je eigen omstandigheden zult kijken.

Anneke Nagelhout

Als ik vertel dat het aantal boeken dat ik in mijn hele leven heb gelezen maximaal 7 is, dan begrijp je misschien mijn schrik bij het uitpakken. Een vuistdik boek van meer dan 570 bladzijden! Wanneer moet ik dat lezen en zou ik de concentratie op kunnen brengen om hier doorheen te komen? Ik val maar met de deur in huis. Nieuw leven heb ik als het ware in één stuk uitgelezen. Wat een prachtig WERKSTUK hebben jullie afgeleverd. Ik schrijf jullie om iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit boek te complimenteren. Een stuk persoonlijke geschiedenis zo open en eerlijk toevertrouwen en op laten teken in een boek is geen gemakkelijke opgave. Vooral omdat het wonden heeft achtergelaten die weer opnieuw worden opengereten. Tijdens het lezen voelde ik me ontzettend verwant met Binh. Ik probeerde me steeds weer in te beelden in haar situatie. De familibanden, de omstandigheden in China, Vietnam en Nederland. Het is eigenlijk niet te bevatten dat een mens dit kan (ver)dragen. Het lezen van dit boek heeft mij soms verdrietig gemaakt maar ook blijheid geschonken. Ik ga het anderen zeker aan raden. Hopelijk krijgt het boek op korte termijn via Max tv of een andere Televisie rubriek de aandacht die het verdiend. Actueel is en blijft het probleem van mensen op de vlucht, verjaagd uit eigen geboortestreek of land. Nogmaals Gefeliciteerd met dit prachtige boek. Breng mijn warme groeten over aan Binh en de wens dat ze nog lang in goede gezondheid van haar kinderen en kleinkinderen mag genieten. Henk Verburg

Henk Verburg
4 out of 5

Titel: God bestaat echt! Auteur: het verhaal van Natasja Verhagen, opgetekend door Corina Schipaanboord Uitgeverij: Scholten Uitgeverij Recensie: Meinsje Wijma Dit waargebeurd, zeer gedetailleerd beschreven verhaal van Natasja dient een hoger doel. Ze vertelt wat ze mee moest maken, maar reflecteert vervolgens voor de lezer: waarom deed ik wat ik deed en was ik wie ik was? Ter opbouw van de lezer biedt ze haar lezers afsluitend na ieder hoofdstuk hoop: “Als jij in deze of een vergelijkbare situatie verkeert, dan….” Wie dit soort situaties zelf niet heeft meegemaakt zal amper kunnen geloven dat dit bestaat en dus, ook nu nog, daadwerkelijk gebeurt. Tijdens het lezen van ‘God bestaat echt’ zal de lezer zich regelmatig afvragen: ‘hoeveel kan een mens incasseren in één leven?’ Natasja ervaart aan den lijve (door anderen!) de allesvernietigende invloed van oa alcohol op relaties en levens. Liefdeloos opgevoed voedt ze desondanks haar eigen kinderen liefdevol op. Telkens vragend of God haar daarbij helpt. Anderzijds neemt ze ook de gevolgen van datgene wat haar is overkomen mee haar huwelijk in. Al op jonge leeftijd leert Natasja haar huidige man Ricardo kennen. Zij wordt verliefd op hem, maar hij wil volledig voor Jezus leven. Dat bevestigt Natasja in haar gevoel en ervaring dat niemand om háár geeft. Jaren later ontmoeten ze elkaar opnieuw en onder geheel gewijzigde omstandigheden. Beiden verkeren op dat moment op de bodem van hun bestaan, niet wetend dat de bodem nog niet is bereikt. Hun baby-dochtertje en 12-jarige zoon worden hen hier op aarde ontnomen door hun sterven. Vlak voor zijn sterven zei hun zoon: ” God bestaat echt!” Deze geloofsuitspraak bracht Natasja en Ricardo in beweging. Op de cover van het boek staat de tekst: ‘Verlost van haar verleden door het verlies van hun zoon.’ Lezers zullen ontdekken dat deze tekst wáár is in het leven van Natasja. Het geloofszaadje wat opa in Natasja’s kinderjaren plantte komt tot bloei door het sterven van haar zoon. Opa zei het vroeger al: ” Natasja, nu begrijp je er misschien niets van, maar de Heilige Geest zal je gaan overtuigen.” Hoe belangrijk was opa als vaderfiguur voor Natasja. Maar nog belangrijker is haar altijd blijvende Echte Vader. Hij keek toe ja. En het was loodzwaar. En tòch…..Hij was erbij en Hij is haar heden èn haar toekomst!

Meinsje Wijma
4 out of 5

“De Heer zal voor je zijn, Hij zal achter je zijn, Hij zal om je heen zijn en Hij zal in je zijn” In de zomer van het jaar 2000 vertrekt Anita vanwege haar Joodse achtergrond voor een jaar naar Israël. Ze gaat werken in het Palestijnse dorp Beit Jala in een tehuis voor Palestijnse gehandicapte kinderen. Het is een overgang naar een compleet andere cultuur, maar ze houdt van het leven daar en geniet met volle teugen. Ze geniet ervan als het haar lukt te communiceren met de gehandicapte kinderen en het beste uit hen te halen. Anita raakt in contact met de Palestijnse dorpsgenoot Daoed. Ze wil niet verliefd op hem worden, maar toch wordt hun band steeds hechter. Al gauw wordt de sfeer in dorp en het gebied er omheen grimmiger en raakt Anita ongewild betrokken bij rellen en beschietingen die het begin zijn van de Tweede Intifada (Palestijnse Volksopstand). De gebeurtenissen maken haar angstig, onrustig en ze leeft voortdurend met het gevoel dat ze nergens, zelfs niet in het huis waar ze woont, veilig is. Ook de agressie van sommige kinderen in het tehuis en het gemis van een gezamenlijke visie over de behandeling van de kinderen maakt dat ze het werk niet kan volhouden. Haar gezondheid laat ook te wensen over. Anita besluit terug te gaan naar Nederland, maar in 2001 gaat ze opnieuw naar Israël terwijl het geweld nog steeds in volle gang is. Wat drijft haar? Anita is in haar jaar in Israël op zoek naar haar Joodse wortels, maar komt ze daar met al dat geweld wel aan toe? Het conflict tussen Israël en Palestina brengt haar in verwarring. Israël is het beloofde land, het land van de Bijbel, het volk van God, is de boodschap die ze vanaf haar jeugd heeft gehoord. Maar onschuldige mensen worden getroffen door acties van Israël. Is er angst en verbittering gegroeid in de Joden door hun verleden? En groeit dat gevoel ook in haarzelf? Waarom houdt ze haar Joodse afkomst angstvallig voor zich? Waar is God in dit geweld en bij zoveel wederzijdse haat, welke betekenis heeft het geloof in Jezus, de boodschap van het Evangelie van de vrede hier? Ze komt hier niet uit. Toch heeft ze Gods bescherming in gevaarlijke situaties wel ervaren. Jaren later,, Anita is weer terug gekeerd in Nederland, loopt het op alle terreinen van haar leven spaak. Gezondheid, werk, vriendschappen, geloof geven moeiten en teleurstelling en het gevoel er volledig alleen voor te staan. Angsten en nachtmerries beheersen steeds meer haar leven. Dan zoekt Anita in 2015 hulp bij een psycholoog en daar dringt tot haar door dat wat zij in Israël allemaal heeft meegemaakt, traumatisch voor haar is geweest. Met EMDR-therapie herbeleeft en verwerkt zij de angstige en levensbedreigende gebeurtenissen uit die periode en voelt zij zich steeds meer bevrijd van een zware last. Bij haar ontstaat de wens om iets te betekenen voor vluchtelingen die hetzelfde in het groot hebben meegemaakt. De drang om haar verhaal op

Titia de Haan
4 out of 5

“Mam, God bestaat echt!” Het aangrijpende levensverhaal van Natasja Verhagen (1973). Haar zeer onveilige jeugd is een aaneenschakeling van traumatische ervaringen. Daarna krijgt zij ook nog eens te maken met ernstige ongelukken die haar en haar gezin bijna fataal worden, ziekte, moeizame zwangerschappen en rouw. Natasja krijgt zes kinderen. Eén meisje overlijdt direct na de geboorte. De oudste zoon wordt op 12-jarige leeftijd ongeneeslijk ziek en overlijdt aan een hersentumor. De gebeurtenissen die worden beschreven, maken diepe indruk en geven een eerlijk verslag van een leven van veel pijn, verlatenheid en diep verdriet. In haar eigen leven lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Maar vlak voor zijn overlijden zegt haar zoon plotseling: ‘Mam, God bestaat echt’. Door deze woorden komt Natasja met haar gezin tot geloof. Doordat zij God echt leerde kennen, kon zij al haar heftige ervaringen verwerken en draagt ze nu slechts littekens mee. Het is een wonder dat ze mag zijn wie ze nu is, God deed wat niemand anders kon. Met haar verhaal wil ze niet naar zichzelf wijzen, maar naar haar Hemelse Vader die haar diep van binnen stap voor stap genas. Daarom verlangden zij en haar man Ricardo ernaar om deze God te gaan dienen en zich in te zetten voor anderen in vergelijkbare omstandigheden. Natsja’s verhaal is opgetekend door Corina Schipaanboord. Zij kan zich goed inleven in de levensverhalen van anderen mensen en is in staat deze heel prettig leesbaar op papier te zetten. Het boek is op een bijzondere manier opgebouwd. Het bestaat uit zeven hoofdstukken waarbij zeven levensthema’s aan de orde komen, waarin veel anderen zich uit eigen ervaringen zullen herkennen: negatief vaderbeeld, angst, seksueel misbruik, afwijzing, schuldgevoelens, traumatische ervaringen en rouw. Bij de verwerking van haar verleden had Natasja veel steun aan de zeven Hebreeuwse Verlossingsnamen van Jahweh, uit het Oude Testament. Deze verlossingsnamen sloten exact aan bij de thema’s die waren uitgekozen voor haar verhaal. Aan het einde van elk thema volgt een korte uitwerking van deze namen waarin Natasja met een aantal pastorale, troostende opmerkingen komt voor iedereen die zich in vergelijkbare situaties bevinden. Natasja heeft na haar bekering naast de Bijbel troost en onderwijs ontvangen uit boeken van uiteenlopende mensen zoals Corrie ten Boom, Spurgeon en Calvijn. Daarbij werd zij geraakt door het feit dat door de eeuwen heen veel mensen met een moeilijk leven toch leerden vertrouwen op God de Vader en op Jezus de Verlosser en uitzagen naar een hoopvolle toekomst die ons te wachten staat. Vanuit de diepe overtuiging: God bestaat echt!

Titia de Haan
4 out of 5

“Zoals een Vader met liefde voor zijn kinderen zorgt, zo zorgt de Here voor wie ontzag voor Hem hebben”. Het boek begint ogenschijnlijk luchtig en zorgeloos, maar al gauw wordt de sfeer beklemmend vanwege het verdriet van een heftige gebeurtenis dat voelbaar is. Daarna wordt door toedoen van de narcistische vader de indruk gewekt dat het allemaal wel meevalt en moet iedereen in het gezin mee in illusie dat het leven één groot vrolijk toneelstuk is waarbij hij vooral moet schitteren, de rest een bijrol heeft en je op het juiste moment op het podium moet verschijnen en verdwijnen. Je kun je niet anders dan lachen om de absurditeit van de gebeurtenissen karikatuur die hij van zichzelf neerzet. Hoe verder je leest, hoe stiller je wordt, maar er is geen ruimte voor verdriet, alleen moedeloosheid. Er lijkt een definitieve oplossing te komen, maar de narcist heeft zijn kinderen de erfenis van zijn destructieve gedrag nagelaten: een grote leegte zonder enige hoop. Tóch weet de schrijfster zich getroost door de onvoorwaardelijke liefde van God haar Vader in de hemel. Niet ‘eind goed al goed’, maar een liefdevol antwoord op grote nood, eenzaamheid, grenzeloosheid en minderwaardigheidsgevoelens. Zo kan de schrijfster verder met haar leven. De eigen identiteit van de schrijfster komt in aanwezigheid van haar vader sterk in het gedrang, of wordt juist gebruikt om mee te pronken. Maar heel wonderlijk komt in haar boek juist een duidelijk beeld van een sterke persoonlijkheid naar voren; haar humor, nuchterheid en wilskracht. En haar fijngevoelige liefde voor de natuur, bloemen, tuinieren, kleuren in allerlei nuances, haar talent voor schilderen, ook met taal. Het boek is opgebouwd uit losse autobiografische verhalen, waarbij wel wordt toegewerkt naar een climax. Het is spannend van begin tot eind. Elk hoofdstuk begint met een treffende Bijbeltekst of quote en eindigt met een zelfgeschreven gedicht waarin de liefde voor God en Zijn schepping heel mooi tot uiting komt.

Titia de Haan
4 out of 5

“De vraag is niet: wát bezielt jullie, maar Wíe bezielt jullie” Janne, met Down Syndroom, heeft bij de geboorte een levensverwachtjng tot 10 jaar met veel ernstige gezondheidsproblemen waar ze heel waarschijnlijk aan zal overlijden. Haar biologische ouders halen haar na haar geboorte niet op uit het ziekenhuis. Wie neemt het voor haar op? Het gezin Kwakkel, Carla, Bert en hun zoons Martin en Jeroen hebben als pleeggezin net een intensieve crisisplaatsing achter de rug en het gezin is wel toe aan een beetje rust. De eventuele plaatsing van Janne is pas over een aantal weken, het is maar voor korte duur en in die maanden kunnen de biologische ouders erover nadenken of ze haar alsnog gaan accepteren. Het gezin besluit ervoor te gaan. Maar… Janne blijft voorgoed. Waardoor het leven van het hele gezin grondig verandert. Janne betekent: ‘JAWEH is genadig’ en… dat ervaren zij tot op de dag van vandaag. Door een wonder geneest Janne van ernstige hartproblemen en naarmate ze ouder wordt, verbetert haar weerstand. Janne ontdekt dat Carla en haar man niet haar natuurlijke ouders zijn, maar haar wel hebben meegenomen uit het ziekenhuis. Ze is onder de indruk: “Ik ben uitgekiest!” Als ze zich voorstelt, zegt ze vanaf dat moment altijd: “Ik ben Janne wèl”. Ze staat zelfverzekerd in het leven. Typerend voor haar is haar intuïtie, haar invoelend vermogen waardoor ze mensen met verdriet kan troosten, haar innige band met Jezus en haar ontwapende, ontroerende en humoristische uitspraken. Door Janne komt God in het gezin Kwakkel op een wonderlijke manier ineens heel dichtbij. Zij gaan veel meer leven in het besef dat ze van Hem afhankelijk zijn in álles, ze voelen het verlangen sterk worden zich volledig aan Hem over te geven, Hem te volgen, wát het ook kost. Dat betekent dat het gezin een paar radicale keuzes maakt om mensen in nood te helpen. Mensen in hun omgeving vragen wel: “Wat bezielt jullie?” En: “Nemen jullie ook nog Janne mee?” Zelf vinden zij dat de vraag veel meer moet zijn: “Wie bezielt jullie?” Janne gaat mee, geniet, helpt graag waar zij kan. God heeft een plan met het gezin, maar ook met Janne. God gebruikt haar, zij is waardevol en mag uitreiken naar anderen om wat zij heeft tgekregen, ook weer uit te delen. Dit is niet uit te drukken in economische waarde, maar toch verandert zij levens. De omgekeerde wereld: afgestaan door haar biologische ouders, bijna opgegeven, maar God wilde dat zij in een warm gezin ging wonen en van betekenis zou zijn voor veel mensen om haar heen. Een prachtig verhaal over het leven van een bijzondere vrouw, over Gods liefde voor mensen, onvoorwaardelijke ouderliefde, afhankelijkheid van God, Jezus volgen, (eigen)waarde. Het boek leest, op de wat lange passages van een reisverslag na, lekker weg, prikkelt de nieuwsgierigheid naar het verloop van het verhaal en naar de uitspraken van Janne, ontroert, maakt aan het lachen. Janne brengt Gods liefde en Zijn nieuwe wereld dichterbij.

Titia de Haan
4 out of 5

Onverwacht zegt Jimmy, de zoon van Natasja: “Mam, God bestaat echt!” Hij heeft al weken heftige hoofdpijn en blijkt een hersentumor te hebben. Aan zijn sterfbed denkt Natasja aan wat haar zoon heeft gezegd en zij bidt: “Jimmy zei vandaag dat U echt bestaat. Wilt U hem dan genezen? Maar ook als U het niet doet, is het goed. Maar wilt U de leegte die ik dan zal voelen, vervullen met Uw liefde?” Door het overlijden van Jimmy, verandert het leven van Natasja en Ricardo Verhagen totaal. Zij vinden God. In het boek ‘God bestaat echt’ blijkt hoe het geloof in God het verschil kan maken. Het boek vertelt in zeven thematische hoofstukken over de jeugd en het leven van Natasja, die opgroeide als jongste meisje in een gezin waarvan de vader ervandoor ging en de moeder alcoholiste was. Traumatische gebeurtenissen hebben zich in de jeugd van Natasja voorgedaan. Corina Schipaanboord heeft dit rauwe leven opgeschreven en dat komt binnen. Het is heftig en regelmatig bekruipt je het gevoel: hoe het leven zo kan lopen als er een God is? Als er zelfs christenen zijn in de familie? Het geeft te denken en zet aan tot meeleven voor anderen die nu in vergelijkbare situaties opgroeien. De opbouw van het boek in thematische hoofdstukken, rondom een verkeerd vaderbeeld, angst, seksueel misbruik, afwijzing, schuldgevoel, trauma en rouw, lijkt soms geweld aan te doen aan de chronologische volgorde van het levensverhaal. Sommige gebeurtenissen komen meerdere keren terug. Andere details van het leven lees je niet. Vooral als je het boek voor de eerste keer leest, duurt het lang voordat je zicht krijgt op de verandering, die in het leven van Natasja komt. Ze verwijst in het begin al naar het laatste hoofdstuk, maar het is niet zo dat je elk hoofdstuk op zich kunt lezen. Elk hoofdstuk sluit Natasja af met een stukje reflectie, over hoe ze nu als christen op haar leven terugkijkt en vrede ervaart over het verleden, haar angst en schuldgevoelens. Het zijn vooral de namen van God, die haar daarbij helpen. Daarvoor is het lezen en toepassen van de Bijbel heel belangrijk voor haar. Het geloof wordt daarmee heel concreet gemaakt en kan dat ook doen voor de lezers, in vergelijkbare situaties. De naam van God en het thema van het hoofdstuk lijken soms vergezocht, maar uiteindelijk wordt het wel duidelijk. Deze afsluiting van de hoofdstukken wordt heel beknopt gebracht. Het komt de leesbaarheid van het boek ten goede. Toch geven die pagina’s met reflectie veel stof om over na te denken en aansporing om God, in die namen zelf te zoeken en ervaren.

Boekenmening.net
4 out of 5

Titel: IK BEN JANNE WEL Auteur: Carla Kwakkel Scholten Uitgeverij Recensie geschreven door: Meinsje Wijma “Ik ben Janne wel en ik ben uitgekiest.” Janne werd geboren met het Syndroom van Down en zes maanden na haar geboorte werd ze via crisisopvang geplaatst bij Bert en Carla Kwakkel. Carla is tevens de schrijfster van dit boek. Na een slopend traject wordt Janne de zeer gewenste geadopteerde dochter van Bert en Carla. Bij hen weet Janne wie ze is en dat ze geliefd is door hen, maar bovenal door God. Ze praat met Hem en zegt daarover: “Bidden is praten met Jezus en Hij praat ook terug. Als Jezus met mij praat dan zegt Hij: “Janne, ik houd heel veel van jou en Ik kom gauw terug.” Dikwijls troost Janne haar omgeving met haar woorden, haar aanwezigheid en haar geloof. Diverse citaten met uitspraken van Janne kleuren dit boek. Welk leven is waardevol genoeg om geleefd te worden? En wie komt er op voor het leven van Janne? Dikwijls adviseren artsen abortus in geval van Down-Syndroom. Ouders willen of kunnen een kind met het Syndroom van Down niet grootbrengen. Zelfs verzekeringen wilden Janne niet verzekeren, want haar pleegouders kozen bewust voor een kind met diverse medische indicaties. Dit boek is misschien geen uniek boek, maar het gaat het over het unieke leven van Janne. De leuke en mooie uitspraken van Janne zullen voor veel ouders herkenbaar zijn. Ook de doorsijpelende onvoorwaardelijke ouderliefde in dit boek maken dit boek niet uniek. Maar de bewustwording in wat voor perfectionistische en economische maatschappij wij leven, maakt dit tot een boek wat eyeopeners kan bieden. Dit boek kan helpen om daarover standpunten te vormen en in te nemen. ‘Ik ben Janne wel’ is een boek vol keuzes. Keuzes gemaakt aan Gods hand en tegen de stroom in, maar die gezegend worden. Allereerst door Zijn nabijheid. En Janne kan daar prachtig van getuigen! Is het nog de vraag welk leven waardevol genoeg is om geleefd te worden?

Meinsje Wijma
4 out of 5

Titel: EEN RUGZAK VOL TRANEN EN HOOP Auteur: Jos Gootjes-van Gurp Scholten Uitgeverij Recensie geschreven door: Meinsje Wijma Met zichtbare en onzichtbare littekens en knokkend voor een nieuw bestaan komen deze jongeren Nederland binnen. Vaak enkel qua kalenderleeftijd nog kind. ‘Een rugzak vol tranen en hoop’ is ontstaan uit verhalen van vluchtelingen op een school in Nederland. De levens van deze jongeren vormen stuk voor stuk schrijnende verhalen. Velen van hen gaan, nu ze in veiligheid zijn, hoopvol aan de slag. Te hoopvol wellicht? Dag voor dag…..dat is de enige manier….. Op school leren ze naast Nederlands ook omgaan met elkaars culturen, maar ook leren ze voorzichtig weer te (glim)lachen. Hoe wankel het evenwicht is blijkt wel wanneer ze bijvoorbeeld geluiden niet kunnen plaatsen of wanneer ze zwemles krijgen. Opgelopen trauma’s veroorzaken paniek en allerlei minder zichtbare klachten. De impact van veiligheid en onveiligheid komt in dit boek duidelijk naar voren alsmede het abrupte van plotseling moeten vluchten en te moeten leven met de dood die steeds zo dichtbij op de loer ligt. Minpuntje in dit boek is dat iedere nieuwe alinea een titel heeft, maar in die titel wordt vaak de clou van het verhaal al vertelt waardoor de verrassing of de schok minder wordt. Het lezen van dit boek raad ik aan aan mensen die werken met vluchtelingen of aan hen die bij zichzelf bemerken dat ze worstelen met hun ambivalente gevoelens mbt vluchtelingen. Dit boek laat de mens achter het verhaal zien en het verhaal achter de mens.

Meinsje Wijma
4 out of 5

Boeiend vlotlezend boek.

Saskia Schouten
4 out of 5

Titel: BELOFTE VAN LICHT Auteur: Jolanda de Faria Uitgeverij Scholten Recensie geschreven door: Meinsje Wijma Emma wordt al jaren gemanipuleerd, daardoor wordt ze van buitenaf telkens teruggeduwd in oude patronen. In rap tempo, eigenlijk al vanaf de eerste pagina, groeit bij de lezer waarschijnlijk compassie voor hoofdpersonage Emma. Wat is de invloed groot van mensen die haar echt kennen, haar oprecht liefhebben en haar wèl stimuleren om haar te laten zijn wie ze is en mag gaan worden. Diverse ontroerende passages in dit boek onderstrepen de afbraak en opbouw van Emma’s ontwikkeling. De gezellige fragmenten in dit boek tonen hoe vriendschappen opgebouwd worden en zich richting Phillip zelfs verdiept tot een mooie liefde. Gedurende het boek ontpopt Emma zich tot een kundige, creatieve verkoopster en realiseert ze haar eigen winkel met aangrenzende woonruimte. De lezer gaat al lezend mee in dit proces van voor-en tegenspoed. Van haar kan de lezer leren: Men mag mij accepteren als de persoon die ik werkelijk ben, niet als iemand die hem/haar bevestig in wie hij/zij is. Sommige wendingen kunnen voor de geoefende lezer voorspelbaar aandoen en kunnen overkomen als een eind goed al goed verhaal, maar wie de diepere onderliggende lagen pakt zal er veel meer uithalen. Belofte van Licht is een vervolg op Verborgen bloesem, maar kan ook prima gelezen worden zonder Verborgen bloesem eerst gelezen te hebben. Maar wie Verborgen bloesem wèl eerst leest zal in Belofte van Licht prettig verrast worden omdat daarin dezelfde personages voorkomen, maar dan gezien vanuit een nieuwe hoofdpersoon. In Belofte van Licht gebeurt veel. Dat maakt het boek geschikt voor een breed publiek. Bijvoorbeeld voor mensen die op zoek zijn naar wie God (voor hen) is, mensen die zich niet gekend voelen op velerlei gebied, mensen die met rouw te maken hebben, maar ook voor mensen die graag ontspannen dmv het lezen van een goed boek.

Meinsje Wijma
4 out of 5

Ilona is helemaal in shock als ze van haar vriend Mark een brief krijgt. In deze brief geeft hij aan dat hij niet meer verder met haar wil en het uitmaakt. Hij vertelt niet waarom en als Ilona hem probeert te bellen neemt hij niet op. Ilona heeft niets aan hem gemerkt en snapt er helemaal niets van. Om even weg te zijn en Mark proberen te vergeten gaat Ilona op vakantie naar La Palma. Daar ontmoet ze een man en laat zich veroveren door hem. Maar ook deze man laat haar gelijk weer vallen. Ilona voelt zich diep ongelukkig en afgedankt. Voor haar geen mannen meer. Ilona probeert haar leven weer op te pakken maar het is niet makkelijk. Gelukkig heeft ze veel steun aan haar vriendin Rhodante. Als Ilona meegaat met een groepsreis naar Roemenie, ontmoet ze Boudewijn, de zwager van haar vriendin. Best een leuke man, maar voor Ilona hoeft het echt niet meer. Ze merkt wel dat Boudewijn haar leuk vindt, maar ze kan hier niets mee en ontloopt hem zoveel mogelijk. Omdat Ilona, voor haar alleen, best wel een groot huis heeft en Rhodante graag meer ruimte wil, besluiten ze woningruil te doen. Tijdens de verhuizing is Boudewijn er ook om te helpen. Hij negeert Ilona compleet en zij komt erachter dat ze dit eigenlijk niet leuk vindt vooral na die onthutsende ontdekking. Fluisterende liefde wordt vertelt vanuit het perspectief van Ilona in de derde persoon. De 27 hoofdstukken zijn verdeeld in fragmenten. Het duidelijke lettertype en de onderverdeling van de hoofdstukken maken het boek prettig leesbaar. Al na een paar hoofdstukken krijg je een goed beeld van Ilona, helaas niet altijd even positief. Haar verwachtingen zijn hoog, zeker als het mensen betreft. Ze verwacht dat iedereen elk moment van de dag voor haar klaar staat en over elk wissewasje kan zij zich ontzettend druk over maken. Maar tussen de regels door voel je ook haar onzekerheid. Onzekerheid die haar gedrag verklaart en waardoor zij geen rust kan vinden in haar leven. Ilona voelt zich schuldig omdat ze zich in haar vakantie heeft laten verleiden door een man die ze niet kent en hierbij te ver is gegaan. Ze durft dit aan niemand te vertellen, zelfs niet aan Rhodante. Langzaam begint Ilona steeds meer in put te raken en door de afwijzingen die ze heeft meegemaakt is ze haar zelfvertrouwen kwijtgeraakt. De mensen waar zij mee omgaat leven hun leven samen met God, het geloof is heel belangrijk voor hen, ook iets dat voor Ilona ver van haar bed staat. De auteur heeft het karakter van Ilona nauwgezet uitgewerkt en ondanks dat er niet altijd even veel sympathie is voor Ilona leef je toch met haar mee. Al is er soms wel de gedachte van: kom op, stel je niet zo aan en denk niet alleen aan jezelf. Maar hier zien we dan ook duidelijk een van de boodschappen die Schouten in het verhaal heeft verwerkt. Er zijn meerdere boodschappen in verwerkt waarvan de een

Wendy Wenning
5 out of 5

Titel: ALS HET LEVEN PIJN DOET Auteur: Annelies de Graaff Scholten Uitgeverij Recensie geschreven door: Meinsje Wijma Heel bewust liet Annelies op dat moment Gods hand los en nam afstand van haar geloof en stopte met bidden en Bijbellezen. Al snel bemerkt Annelies hoe leeg, bitter en eenzaam ze werd door God los te laten. Eerder raakten Huib en Annelies elkaar kwijt in hun huwelijk. Depressie speelde een rol, het onvermogen elkaar te vinden speelde mee en de onthutsende ontdekkingen uit Annelies’ jeugd over haar vader lag er ook aan te grondslag. Huib en Annelies kiezen ervoor te vechten voor hun huwelijk, ipv telkens te vechten in hun huwelijk. Maar juist als ze elkaar gevonden hebben komt er abrupt een einde aan het leven van Huib en blijft Annelies met twee jonge kinderen achter. De pijn van het onherroepelijke van de dood is hartverscheurend. Hun rouwproces werd een weg van pieken en dalen vol emoties die van uur tot uur en soms van minuut tot minuut konden wisselen. De lezer van dit boek zal geraakt worden door hun eerlijke vragen en gevoelens naar God en mensen tijdens dit rouwproces. Als het leven pijn doet geeft een volledig en, voor wie met rouw te maken heeft, herkenbaar beeld van de alledaagse confronterende aspecten temidden van rouw; gemis, afhankelijkheid, boosheid, troost, paniek, nachtmerries, graf bezoek, eerste verwarrende glimlachjes, met de kinderen er voor eerst zelf op uit, wel of niet op vakantie, invulling van feestdagen, gevoelens tijdens Bijbellezen, verlangens, het afvragen wat de zin van (vroege) dood is, angst een slechte getuige te zijn ivm opstandigheid. Laagje voor laagje verdiept Annelies’ geloof. Het geloof dat God haar staande houdt overtreft haar angst om te vallen. Ze ervaart dat ze stil kan worden bij Hem ipv in eigen kracht op hol te slaan. Dwars door alles heen is er deze ontdekking: ” Ik heb een Vader, Hij noemt mij Zijn kind.”

Meinsje Wijma
5 out of 5

Titel: FLUISTERENDE LIEFDE Auteur: Saskia Schouten Scholten Uitgeverij Recensie geschreven door: Meinsje Wijma Eerlijk duurt het langst, maar een kat in het nauw maakt rare sprongen en een leugentje om bestwil wordt al snel een kluwen waarin Ilona zich volledig vastdraait. In fluisterende liefde is het niet enkel Ilona die halve waarheden of onvolledige informatie deelt, ook om haar heen krijgt Ilona te maken met leugenachtige taferelen die weer invloed hebben op haar eigen waarneming en zelfvertrouwen. Hoe ontstijg je de kluwen van leugens en bedrog wanneer je er zo in verstrikt bent geraakt? Ondanks allerlei issues in dit boek is de schrijfster er goed in geslaagd om het een warm en gezellig boek te laten zijn. De lezer krijgt tussen de regels door meer en meer inzage in Ilona’s hart wat ze maar zo spaarzaam durft te laten zien. Als niet-christen kijkt Ilona vreemd aan tegen christenen en hun gewoontes. Mooi hoe in dit boek christenen leren van niet-christenen en andersom. Ilona mag ontdekken hoe God haar niet afwijst en hoe krachtig het wapen van gebed is. In beginsel het gebed van omstanders, maar durft zij het zelf ook? Ilona begrijpt zichzelf niet meer; ze gaat voor Boudewijn op de loop èn ze hoopt dat hij haar ziet, maar kan een relatie wel? Eerder is ze toch ook bruut afgewezen en gedumpt? Ilona en Boudewijn hebben beiden de wens om leugens en bedrog achter zich te laten en willen waarheid als basis voor een juiste start van een relatie, maar (hoe) lukt hun dit? De prachtige gedichten in dit boek zijn een waardevolle aanvulling op het verhaal. Een boek met een mooie balans tussen oplopende spanning en zacht gefluisterde liefde.

Meinsje Wijma
4 out of 5

Titel: ALLES OVER HOOP Auteur: Anne Alles Scholten Uitgeverij Recensie geschreven door: Meinsje Wijma Anne is nog maar 15 jaar wanneer ze zwanger wordt. Haar familie staat zorgzaam en liefdevol om Anne heen. Toch voelt ze zich apart. Immers opa en oma, de ouders van haar moeder, opa en oma, de ouders van haar vader en haar ouders, iedereen is altijd samen geweest, maar zij moet het alleen gaan doen! Alles ligt overhoop. Anne, haar achternaam is Alles, ligt overhoop. De titel van het boek omvat de situatie waarin ze zich bevindt, namelijk overhoop. Tevens gaat het in dit boek over Annes hoop die ze vallend en opstaand heeft mogen verwerven. Vijftien jaar, op school tiener, thuis moeder. In dit boek uit Anne haar woede, angst, bezorgdheid, ergernis, pubertijd en hoop op een bij haar leeftijd passende manier. Haar grove taalgebruik kan behoorlijk afschrikken, maar lezend gaat de lezer mee in de groei naar volwassenheid die Anne doormaakt. Ook haar groei naar, en uiteindelijke overgave aan God is invoelbaar beschreven. Het boek geeft een heldere inkijk in de gevolgen van grensoverschrijdend gedrag. Lag het eerdere grensoverschrijdende gedrag van een volwassene aan Annes zwangerschap ten grondslag of kwam het ook door haar jeugdige naïviteit? Dit boek is erg waardevol voor tieners en voor tiener- en jongvolwassen moeders. Maar dit boek is ook uitermate geschikt voor volwassenen, want hoe cruciaal is de trouwe, liefdevolle en respectvolle houding van ouders die er telkens voor Anne zijn! Ouders/begeleiders van kinderen en jongvolwassenen zullen zich dit tijdens het lezen van dit boek opnieuw realiseren.

Meinsje Wijma
5 out of 5

Titel: VLINDERDANS Auteur: Marijke van Dijk Uitgeverij Scholten Recensie geschreven door: Meinsje Wijma Gebroken in de cocon met als gevolg een gerafelde vleugel, desondanks klaar om te vliegen, om te dansen zelfs! Vlinderdans is deel drie van een ongekend mooie trilogie. Wie deze trilogie leest heeft iets prachtigs in handen. Evenals de eerste twee delen heeft ook dit derde deel spanning, verdriet en humor in zich. Ook kijkt dit boek eerlijk naar de gevolgen van dat wat we meemaken en komt het boek niet met goedkope oplossingen. Het is een breed georiënteerd boek en beschrijft genuanceerd over hoe het kan werken binnen diverse relaties. Onder andere in die van man/vrouw, ouder/kind, vriendschaps- en familierelaties. Ook schrijft dit boek over de waarde van het delen van onze gevoelens. Hoe we door te delen dichter bij de ander en dichter bij onszelf komen. De hoofdpersonages zijn beiden alleen met hun gedachten. Door het boek heen leren zij de kostbaarheid van delen, van elkaar corrigeren en van elkaar trouw blijven. Het boek schuwt intieme en ergerlijke onderwerpen niet. Hoewel vlinderdans de afrondende roman is binnen de vlinderdanstrilogie, en dit derde deel duidelijk toewerkt naar een eind, is ook dit boek uitermate leerzaam, boeiend en is het een roman die verder gaat ook ná de eerste verliefdheid. Een boek met verrassende wendingen die zorgen voor inzichten die van waarde zijn, ook voor het leven van de lezer zelf. Een trilogie, geschikt voor zowel mannen als vrouwen, waarom je zult kunnen huilen, om zult kunnen lachen en waar je in zult willen blijven lezen!

Meinsje Wijma
5 out of 5

Titel: KERK VOL KRACHT Geschreven door: Ardjan de Boo Uitgeverij Scholten Recensie geschreven door: Meinsje Wijma De 21-jarige auteur Ardjan de Boo, had al op heel jonge leeftijd liefde voor het Woord van God, wat zich meer en meer verdiepte tot liefde voor God Zelf. Aan de hand van het leven van Jozua wordt er in dit boek uitleg gegeven over dat wat de kerk nodig heeft om krachtig te worden. Gods kerk bestaat niet uit gebouwen van steen. God werkt met mensen die besloten hebben hun leven aan Jezus te geven. De kerk is de sleutel die God gebruikt om de wereld te transformeren door Zijn liefde. Jozua moet het werk afmaken waarvoor Mozes was geroepen. Mozes leidde het volk het land Egypte uit, maar Jozua leidt het volk het beloofde land Kanaän binnen. Waar Jozua kwam gebeurde altijd iets. Daar was God zichtbaar aan het werk. Daar kwam iets van de hemel op aarde. Aan de hand van Jozua’s leven worden wij aangemoedigd om tijd met God door te brengen. Door tijd met God door te brengen wordt Jozua klaargestoomd voor de taak die God hem toevertrouwt. God vormt ons, om in goede en slechte tijden, onder Gods zegen en dóór die zegen onze taak uit te kunnen voeren. ‘Kerk vol kracht’ is een boek vallend binnen de categorie geloofsopbouw en gemeenteopbouw. Het boek, met een verhalende verhaallijn, leest prettig. Al lezend is het puur genieten van de vertrouwensband die Jozua met God heeft. ‘Kerk vol kracht’ is een leerzaam boek om jezelf of een ander cadeau te doen. Dit boek is erg geschikt voor mannen en vrouwen die een taak hebben in de kerk. Hebben we dat niet allemaal?! Lezend in dit boekje wil je maar één ding: de bijbel lezen, tijd met God doorbrengen om te luisteren naar wat Hij zegt tegen jou. Gods voorwaarde voor zegen is afhankelijkheid. ‘Blijf in Mij, dan blijf Ik in u.’

Meinsje Wijma
5 out of 5

Hey Anne, Ik heb je boek (nog) niet gelezen. Zelf ben ik op mijn 17e zwanger geraakt. Ik heb je verhaal bij ‘de verandering’ gezien. Ik herken het stukje van aandacht zoeken waar je het dan wel kan krijgen, en de angst om nee te zeggen om dan afgewezen te worden, en zo zwanger te raken. Ik lees de reacties en zie dat mensen onbegrip hebben. Ik herken dat ook, het is oh zo makkelijk praten van buiten af. Als je een boek leest, een verhaal achteraf, dan kun je natuurlijk makkelijk zien waar het anders had gemoeten. We zijn niet alwetend, alleen God is dat en Hij houd alles in Zijn hand! Het leven loopt vaak niet zo dat je zulke dingen kan voorkomen, anders waren er niet zoveel tiener zwangerschappen. Ik werd erg geraakt door je stukje wat je vertelde over hoe God je bevestigd heeft in hoe bijzonder je bent voor Hem en dat je kindje dat ook is. Laat je dat besef nooit afpakken, jij mag er 100% zijn en er is vast heel veel waarin je nog mag leren, dat is een overeenkomst in het leven van alle mensen hoor 😉 Ik ben heel trots op je dat je hebt gekozen om je kindje te houden. Ik was zelf ook bang voor spijt en ben daarom nu ook al 12 jaar (alleenstaande) moeder. Het is een pittige weg, maar ook een mooie weg en met God aan je zijde ben je veilig en gebeuren de mooiste dingen. Het is fijn om te zien dat het gezin waar je uit komt je zo heeft opgevangen en geholpen en je zoveel liefde geeft! (ver)oordelen komt niet van God, onthoud dat maar! Als je een andere weg moet gaan zal Hij je bij de hand nemen en je dat laten zien, op een liefdevolle manier. Jij hebt maar om te gaan met alles wat er speelt, dat is lang niet altijd makkelijk. Ik bid dat jij je een parel in Gods hand weet! Liefs, Esther.

Esther
5 out of 5

Boek: OVER GRENZEN Auteur: Natasja Vermoten Recensie geschreven door: Meinsje Wijma Iedere keer was er een reden waarom tranen verboden waren; haar make-up zou er van uitlopen, haar huid zou sneller oud worden, ze zou de klanten afschrikken, ze zou uitdrogen, het verleden zou zich niet laten bewateren en de toekomst kende geen bronnen die nu al bijgevuld hoefden te worden. Schrijnend, zonder te mogen schreien. De woorden in dit 435 pagina’s tellende indrukwekkende boek, geven eerst geen geheimen prijs, maar herbergen geheimzinnigheid en oplopende spanning en dreiging. Wanneer het langzamerhand duidelijk wordt wat er werkelijk speelt blijft het mogelijk om aangeslagen verder te lezen over de mens achter de prostituee, tevens het onmenselijke van prostitutie. Over grenzen is een terechte titel; er wordt immers over iedere grens heengewalst bij vrouwen die vaak ook letterlijk over de grens zijn getrokken. Dit boek, met passende indrukwekkende cover, geeft woorden aan datgene waar geen woorden voor zijn. Veel gedetailleerd geschreven stukken in dit boek zijn weerzinwekkend om te lezen. Op kundige wijze weerspiegelt de auteur hoe moeilijk het is om uit bestaande, door armoede en cultuurgebonden tragedies en aan schijnbaar betrouwbare, maar onbetrouwbaren, te ontsnappen. De hoofdpersonen (Ryan en Rahayla) gaan hun weg met en zonder Isus. (Jezus) Brengt Hij hoop en verandering? Dit boek zal binnenkomen. Geschikt voor een ieder die eerlijk en volwassen onder ogen durft zien wat er grens-overschrijdend gaande is.

Meinsje Wijma
4 out of 5

Boek: FRISSE WATERSTROMEN Auteur: Yvonne Rijnsburger Recensie geschreven door: Meinsje Wijma “Heer, zo gaat het nu altijd. Net als je denkt, dat je ergens op je plek bent, net als je denkt dat je leven een keer ten goede heeft genomen, krijg je dit. Als U al mijn tranen heeft bewaard, dan zijn ze ondertussen veranderd in een enorm waterparadijs.” Frisse waterstromen begint met een dag vol tegenslagen. Dit staat symbool voor het leven van Daniela. Haar huidige leven wordt meer en meer in beslag genomen door narigheid uit haar verleden. Met ieder nieuw verdriet gaan oude wonden weer open. Afwijzing was de rode draad in haar leven. Daniela raakt teleurgesteld in mensen die ze vertrouwde en de belofte van een nabije God is voor Daniela nog niet zichtbaar geworden. Daniela besluit haar leven in Nederland achter zich te laten en neemt een baan aan als receptioniste bij een hotel in Oostenrijk. Is haar nieuwe werkgever, Ethan, betrouwbaar? Hoe komt het dat hij zich zo goed kan inleven in haar vragen? Het boek bestaat uit korte overzichtelijke hoofdstukken welke prettig lezen doordat de hoofdstukken vloeiend in elkaar overlopen. Meestal gaat het ene hoofdstuk over Daniela en het volgende hoofdstuk over Ethan. Het boek heeft inhoud door de diverse (geloofs)thema’s die behandeld worden. Anderzijds leest het ook luchtig en ontspannen mede doordat het boek zich afspeelt in een hotel in Oostenrijk. De schrijfster weet goed de balans te behouden tussen lading en luchtig. Deze geloofsroman zal met name vrouwen weten te boeien. Niet een boek om meermaals te lezen, maar zeker een boek waarin het mogelijk is om helemaal in het verhaal op te gaan.

Meinsje Wijma
5 out of 5

Na schrijversliefde te hebben gelezen was ik erg benieuwd naar deze vervolgroman die ook heel goed zelfstandig te lezen is. En ik werd niet teleurgesteld. Het is een realistisch verhaal, vlot geschreven, je kunt je goed inleven in de personen omdat de karakters goed worden neergezet. Dit geldt zowel voor de hoofdpersoon Ilona als de bijpersonen. Het verhaal heeft een vrij heftig begin, dit wordt op een toch nette manier beschreven. Ilona wordt op een vervelende manier aan de kant gezet door haar ex-vriend en vlucht voor haar gevoelens door een vakantie te boeken. Hier wordt ze door haar gemoedstoestand een makkelijke prooi voor een charmeur waar ze zich aan verliest. Deze komt later in het verhaal terug als een vreemdgaande gelovige uit haar kerkgemeente. Ilona komt op een realistische manier tot geloof, dit proces wordt mooi uitgediept. Boudewijn moet heel veel moeite doen om haar vertrouwen en liefde voor zich te winnen, wat heel natuurlijk is m.b.t. haar verleden. Het verhaal speelt zich voor een deel af in Roemenië maar het wordt gelukkig geen aardrijkskundig verhaal. De dingen die je leest zijn voldoende om de situatie waarin men zich daar bevind te begrijpen. Het is een boek wat je moeilijk kunt wegleggen, het houdt je aandacht écht vast en leest vlot. Onderwerpen die in dit boek naar voren komen zijn: *Ex-vriend met criminele achtergrond *Intieme omgang voor het huwelijk *Ontwikkelingshulp in Roemenië *Tot geloof komen *Gebroken relaties in familie, vriendschap en liefde die niet altijd een happy end hebben, net als in het normale leven gebeurt. *Stalking *Pesten op het werk *Vreemdgaan van een gelovige. Deze roman is zeker een aanrader!

Fenny van Essen
5 out of 5

Dat je vriend de relatie uitmaakt met een brief en je zo alleen laat, dat je daarna op vakantie gaat en in de armen valt van de eerste de beste charmeur die je daarna ook laat vallen is een vrij pittig begin van dit verhaal. Ilona krijgt het zwaar te verduren en je merkt als lezer dat ze het best moeilijk heeft. Dat wordt mede onderbouwd omdat Saskia Schouten je ook meeneemt in de gedachtegangen van deze vrouw. Ze kan heel wisselend en soms impulsief reageren en dat doet ze vooral bij Boudewijn. Boudewijn is de zwager van haar beste vriendin en zwaar verliefd op Ilona. Hij doet er alles aan om haar voor zich te winnen met alleen maar goede bedoelingen. Ilona blijft hem echter afwijzen waardoor hij afstand neemt maar op dat moment voelt ze zich ineens tot hem aangetrokken. Ze draaien om elkaar heen, lijkt het wel. Ondertussen komen ze elkaar steeds tegen in verschillende situaties en Ilona laat stukje bij beetje haar voornemen om nooit meer een man te vertrouwen los, de vraag is dan of ze dat op tijd laat zien aan diegene waar ze van houdt. Naast dit verhaal brengt Saskia verschillende onderwerpen ter sprake, het meest centraal staat de werkvakantie in Roemenië, waar ze met elkaar de plaatselijke bevolking helpen maar het beleven van het geloof voor jonge mensen vind ook een mooi plekje in dit verhaal. Wat ook mooi naar voren kwam is dat er vriendinnen zijn die Ilona ondanks haar nukken niet laten vallen, die naar haar omkijken en ook durven te zeggen als ze vinden dat ze vervelend doet. Een goed voorbeeld van hoe vriendschappen kunnen zijn. Dit is een boek waar je echt even voor gaat zitten, dat je soms na een boze bui van Ilona even aan de kant legt om later weer verder te lezen omdat je wilt weten hoe het afloopt. Het gaat over vriendschappen, geloof, afwijzen en vertrouwen winnen. Onderwerpen die mij erg aanspraken en dat alles maakt dit een mooie vervolg op het vorige boek van Saskia. Dit boek kun je prima lezen zonder dat je deel 1 gelezen hebt maar omdat ik van het eerste deel heel erg genoten heb raad ik je aan om beide boeken te lezen.

Diane Kooistra
4 out of 5

Je valt meteen binnen in een heftige situatie. De relatie van Ilona met Mark wordt verbroken via een brief. Hoe kun je zoiets accepteren? Ilona vlucht door op vakantie te gaan. Daar laat ze zich verleiden tot een vluchtige vakantieliefde, waarbij ze bedrogen uitkomt. Nu moet ze even niets van mannen hebben. Haar vertrouwen is volledig weg. En als dan Boudewijn laat blijken dat hij verliefd op haar is, doet ze alles om hem te ontwijken. Wel heeft ze inmiddels afgesproken op werkreis naar Roemenië te gaan. Maar Boudewijn blijkt ook mee te gaan. Dat wordt een probleem. De vaart zit er goed in bij deze positief christelijke roman. Nergens is het verhaal saai, je wordt meegesleept in de wanhoop van Ilona, als ze zich afgewezen voelt, als ze voorzichtig in aanraking komt met het christelijk geloof, als Mark opeens toch weer op de stoep staat, als blijkt dat christenen geen heiligen zijn, integendeel. In eerste instantie vond ik het verhaal wat gewoontjes. Maar na enkele tientallen bladzijden begon ik dat prettig te vinden. In veel films en boeken worden situaties uitvergroot, daar zijn we aan gewend, maar het maakt de situaties minder echt. Niet bij Saskia. Het gaat over gewone mensen, reële situaties en gevoelens. Gebroken relaties in families, in vriendschappen en liefdesrelaties. En de pogingen tot herstel, die de ene keer wel succes hebben, maar andere keren niet. Iedereen maakt dat mee in zijn of haar leven. Dat maakt dat je je dicht betrokken voelt bij dit boek. Het is een prachtig boek voor iedereen, of je nu christelijk bent of niet. Hoewel het enigszins een vervolg is op het boek ‘Schrijversliefde’ is het volledig apart te lezen.

Cora van Dijk
4 out of 5

Voor alle volgelingen van Jezus Christus heeft Nicolas van Amerom een praktisch boek geschreven over hoe om te gaan met onze smartphone, of liever, de invloed van de toegang die onze smartphone ons geeft tot de virtuele wereld. De virtuele wereld is enorm, overweldigend en veeleisend. Of liever gezegd: onze ego is enorm, overweldigend en veeleisend. Nog meer dan vroeger worden we in de verleiding gebracht om een schijnbeeld van onszelf te tonen. Zonder smartphone konden we niet meer dan 3 intieme vrienden, 12 wat minder intieme vrienden en een kring kennissen onderhouden. Met smartphone barst ons leven van de ‘vrienden’ aan wie we denken te moeten vertellen en laten zien dat we stralende, succesvolle mensen zijn. Nicolas heeft Jezus’ recept voor een betere verhouding met onze smartphone (of liever gezegd met ons hart) in 7 hoofdstukken weer. Hoe ben ik mezelf in de virtuele wereld? Hoe kan ik een licht van Jezus zijn, een kind van God de Vader op het wereldwijde web? Hoe ga ik met verleidingen en verlangens om? Hoe kijk ik naar andere mensen? Hoe blijf ik zuiver in mijn seksualiteit? Hoe geef ik de dwang om gezien en gehoord te worden aan God? Hoe neem ik welverdiende rust met al mijn devices? Nicolas werkt de antwoorden op deze vragen uit en gaat zichzelf daarbij niet uit de weg. Hij vertelt hoe het bij hem ook zuigt. Heel mooi dat Hij een gebed aan het eind van elk hoofdstuk zet. Praktisch en goed. Maak jezelf los van je Self en geef je hart, tijd en talent weer (en steeds opnieuw) over aan God. Dit is een boek om steeds opnieuw weer te raadplegen, maar nog liever: lees de Bijbel en zie hoe Jezus zegt: Kom tot Mij, allen die vermoeid en belast zijn, ik zal je rust geven. Mooi vormgegeven. Makkelijk te lezen. Ontzettend actueel. Ongelooflijk sterke titel: Like Me, ik lees het als: “zoals Jezus” en niet “Wil je me alsjeblieft leuk vinden”. Ik geef dit boek 4 likes eh… sterren.

Frea Kroese
4 out of 5

Ik kende Anne-Minke al een beetje uit de christelijke bloggersgroep, maar het kwam pas echt tot een gesprek toen ze lid werd van de online bijbelstudiegroep bij Good Morning Girls België. Over Hartlopen Anne-Minke heeft een grote liefde voor Afrika. Na een reis naar Rwanda wil ze zo graag iets betekenen voor de Afrikaanse bevolking, die vaak met grote armoede en een gebrek aan persoonlijke hygiëne en medische verzorging te maken heeft. Anne-Minke is een alleenstaande mama van zes kinderen én onthaalmoeder. Haar leven speelt zich dus grotendeels thuis af. Hoe kan ze dan iets betekenen voor de kinderen in Afrika? Wat ik gelezen heb… Een halve marathon lopen is een haalbaar doel en nog leuk ook. (Uit: Hartlopen, p.19) Ik dacht: ze is helemaal gek geworden! Lopen is niet bepaald mijn favoriete hobby. Laat staan iets wat op een marathon lijkt. Het idee alleen al… Maar Anne-Minke heeft wel een aanstekelijk enthousiasme. Ze vertelt verder over een Open Doors-dag waar Anne van der Bijl het volgende zei: dat God mensen vaak in onmogelijke situaties brengt, maar dat je toch mag optrekken in het vertrouwen dat je op een Goddelijke Missie gaat met een Goddelijke Boodschap. (Uit: Hartlopen, p.32) Anne-Minke krijgt het op haar hart de Muskathlon te gaan lopen, een halve marathon voor Compassion. Ze moet de reis goed voorbereiden, sponsors zoeken, zorgen dat ze fysiek getraind is. Ze krijgt veel steun, maar ook wel wat tegenstand, onbegrip, zeg maar. We zien hoe Anne-Minke eerst figuurlijk stap voor stap in vertrouwen met God op wandel gaat om dan uiteindelijk in Kenia letterlijk de ene voet voor de andere te zetten en de halve marathon te lopen. Door het opgehaalde sponsorgeld veranderde niet alleen het leven van de Kenianen die haar mochten ontmoeten, maar ook het leven van Anne-Minke zelf. Conclusie Temidden van al het onrecht, het ondraaglijke lijden klinkt soms de roep: God waar bent U? God vraagt: Waar ben jij? Dit boekje is een mooi getuigenis! Het laat je zien hoe je vol geloofsvertrouwen uit die boot mag stappen om je eigen Goddelijke Missie met een Goddelijke Boodschap te volbrengen. Een aanrader! Lees een volledige review op twinsaneandthriving.com

Evie Vermeulen