Roep mij dan red ik jou
Wanneer je gevaar loopt in een dictatuur en je enige optie is vluchten naar een onbekend land, dan hoop je dat je daar op zijn minst welkom bent. Dit boek vertelt het tragische en hartverscheurende verhaal van mensen die eind jaren ‘90 Iran ontvluchten voor het harteloze schrikbewind van wijlen ayatollah Khomeini.
Salman ontvlucht met zijn vrouw en kinderen Iran, omdat zij door het religieuze regiem en zelfs zijn eigen broer ernstig bedreigd worden.
Azad vertrekt naar Amerika, nadat hij zijn gezin verliest aan hetzelfde regiem.
Parvanah, een jong meisje, vlucht na seksuele bedreiging naar Nederland waar haar vader als vluchteling verblijft.
Mherdad en zijn vriend Peyman ontsnappen net op tijd omdat ze groot gevaar lopen na hun deelname aan de studentenprotesten in Teheran.
Eindelijk ‘veilig’ in Nederland worden ze met argwaan en achterdocht behandeld. Gelukkig voor deze Iraanse vluchtelingen zijn er mensen die hen met een warm hart opvangen en vertellen over de boodschap van Gods liefde.
De auteur
Henk Koelewijn
Flora van Wendel –
Anneke, daar sluit ik me helemaal bij aan. Zeker de moeite waard om een beter beeld te krijgen van de achtergrond van ( Iraanse) vluchtelingen
Anneke Nagelhout –
Bij het lezen van dit boek kwamen allerlei herinneringen boven. In diezelfde periode was ik via Vluchtelingenwerk Nederland nauw betrokken bij het leven van tientallen vluchtelingen uit verschillende landen. Dat de meesten hun land NIET ontvluchtten vanwege economische voordelen werd me toen al duidelijk. In dit boek wordt goed beschreven hoe de procedures voor toelating en vluchtelingenstatus verlopen. AZC’s zijn géén walhalla, je hebt een bed, eten, zakgeld en chaos ivm het delen van ruimten met wildvreemden, helaas wordt je ook steeds weer overgeplaatst en moet je wéér opnieuw wennen.
Het is zeer interessant om te lezen hoe het deze mensen uit Iran verging, waarom zij moesten vluchten (religieuze of politieke redenen) en hoe de reis verliep.
Schrijnend en verdrietig hoe zij afscheid moesten nemen van hun geliefde land en familie (als dit al mogelijk was) om uiteindelijk verlost te kunnen zijn van het onmenselijke Iraanse regime.
Heel bijzonder hoe Jezus zich aan sommigen openbaart tijdens de vlucht, anderen ervaarde Hem na de martelingen in hun cel en weer anderen ontmoetten de liefde van Jezus door de mensen in Nederland. Altijd weer waren ze verrast door de vriendelijkheid van veel Nederlanders. Het is een voorrecht om vluchtelingen beter te leren kennen, zeker de Midden-Oosten cultuur met hun enorme gastvrijheid, je bent meteen één van hen, dat wordt weer duidelijk in dit boek.
Voor de Iraniërs werd Psalm 50:15 een belangrijk Bijbelvers. “ Roep me te hulp in moeilijke tijden dan zal Ik u redden en u zult Mij loven en prijzen” (HTB, trouwens deze tekst hing boven het bed van onze kinderen).
Het boek leest makkelijk , alhoewel het in het begin wel wennen is om de personages/namen te onthouden maar daarvoor zou ik het boek zeker niet laten liggen!!!