De Witte Anjer
Talloze malen hoorde Agnès haar vader zijn levensverhaal vertellen. Na zijn overlijden besloot ze het aan het papier toe te vertrouwen, met als resultaat deze aangrijpende, waargebeurde roman.
Robert wordt als buitenechtelijk kind geboren uit een Joodse vader en een Duitse moeder. De ongetrouwde moeder vertrouwt haar baby toe aan haar oom en tante, maar zij kunnen de zorg voor het energieke jongetje niet aan. Ze binden hem vast aan zijn bed, verstopt in de kelder. Ernstig verzwakt wordt Robert net op tijd gered.
Zijn moeder is inmiddels getrouwd met een Nederlandse zakenman. Ze besluiten Robert zelf op te voeden. Als student komt hij in conflict met Hitler en het nationaalsocialisme en vlucht naar de ogenschijnlijke veiligheid van Nederland. Daar kan hij zijn draai niet vinden en meldt zich aan als KNIL-militair.
In het verre Nederlands-Indië lijkt het leven hem eindelijk toe te lachen, tot hij door de Japanners wordt gevangengenomen. Niet alleen de meedogenloze vijand, maar ook tijgers, slangen en tropische ziekten vormen een groot gevaar. Zal hij zijn geliefden ooit weerzien?
De auteur
Agnès Laurey-Jimmink
Jeannette van Vuren –
Recensie ‘De witte anjer’ van Agens Laurey-Jimmink
Zo…ik weet even niet wat ik moet zeggen na het lezen van dit boek. Indrukwekkend, aangrijpend en meeslepend. Het heeft me diep geraakt.
Het boek heeft een diepe verhaallijn, vanaf het eerste begin word je meegezogen in het verhaal. Door de tal van gebeurtenissen van Margaret en Herman en Robert leef je mee met ieder stap en keuze die er gemaakt wordt. De triestheid van bedrogen zijn, met alle gevolgen van dien, de grote opofferende liefde van Herman. De liefde voor hun zoon Robje die uitgroeit tot een man met een missie en daar ook de gevolgen van moet dragen.
Robert zwerft via omwegen en meldt zich dan vrijwillig aan bij het Koninklijk Nederlands Indisch Leger KNIL
De verschrikkingen die hij daar meemaakt worden helder verwoord. Ik kromp een aantal keer ineen door de beschreven gruwelen. De kracht, levenslust, doorzettingsvermogen en onvoorstelbare moed van Jim zijn een open bron om je aan te laven.
De titel ‘De witte anjer’ heeft een bijzondere plaats in het boek.
Deze roman bevat allerlei componenten als: levensecht, gedragen, liefde, vergeving, geloof en veerkracht. Een eerbetoon aan een hele bijzondere man die zich aan het einde van zijn leven overgeeft aan levend geloof in Jezus Christus.
Toen ik aan het boek begon, kon ik het niet meer wegleggen. Ik heb het binnen een dag uitgelezen, zo greep het me aan. Wat ook veel warmte aan het boek brengt is dat Agnes Laurey-Jimmink de auteur, de dochter is van Robert.
Rachel Riemens –
Een levensverhaal dat puur en eerlijk aan papier is toevertrouwd. In dit boek wandel je in hoog tempo door stukken van de (oorlogs) geschiedenis waar je niet vaak over hoort.
Je proeft de intensiteit van de verhalen die de schrijver uit eerste hand heeft gehoord. De context van een wereld in oorlog wordt teruggebracht naar het leven van één man. Juist door de intimiteit van dat perspectief wordt het verhaal groot.
Anneke –
Heb ik eigenlijk wel zin om weer n boek over de oorlog te lezen vroeg ik me af. Zondagmiddag in de tuin begon ik te lezen en voor het avondeten, sloeg ik het boek dicht. Jammer het is uit, dacht ik.
Er is door anderen hieronder al veel over het boek geschreven, het is moeilijk om er nog iets aan toe te voegen.
Ik ben onder de indruk van de hoofdpersoon Robbert, ik had er graag bij willen zijn tijdens zijn “verhalen”, ik denk dat ik aan zijn lippen had gehangen. Hij lijkt me ondanks zijn ontberingen in het leven toch een prettig mens geworden te zijn en prachtig dat hij zich later heeft laten dopen. Ontroerend dat moment vlak voordat hij ondergedompeld wordt, ik pinkte ook n traantje weg.
Annie Zoeteweij –
Een goed geschreven verhaal over het bewogen leven van Robbert Jimmink. Vooral zijn ervaringen als KNIL militair tijdens en na de tweede wereldoorlog in Nederlands Indië blijven je bij. Ik heb vele verhalen en boeken gelezen over het leven en verzet tijdens de tweede wereldoorlog, in Nederland maar weinig over de oorlog in Ned. Indië. Door dit boek krijg je een beeld van hoe moeilijk en zwaar het is geweest voor deze militairen en krijg je meer respect voor hen. Wat ik mooi vond is, dat twee vrienden voor elkaar zorgden in de meest moeilijke omstandigheden en elkaar er door heen trokken. Het boek is vlot en makkelijk te lezen en lijkt me ook heel geschikt voor jongeren.
Kyani Heessels –
Geweldig boek, vaak voelt lezen als een “chore” als iets wat ik zou moeten doen maar waar ik vaak geen zin in heb.
Tot ik de Witte Anjer begon te lezen, die heb ik in 1 weekend uitgelezen. Super boeiend verhaal met veel twists maar toch realistisch.
Een heftig verhaal wat op een of andere manier toch licht aanvoelt.
Ik ben 21 en het heeft me echt een kijk gegeven een tijd waar de vorige generaties vaak moeilijk over praten.
Echt een aanrader als je van een sappig verhaal houd over een real life hero.
Diane kooistra –
De witte anjer verwijst naar de bloem die op een bepaald moment in het verhaal een herkenningspunt is. Agnés vertelt het verhaal van de levensgeschiedenis van haar grootouders en haar ouders gedurende 3 oorlogen. In het begin doet het verhaal wat eenvoudig en afstandelijk aan. Het komt wat vlak over, later in het boek komt het verhaal door een verschuiving van de ene persoon naar de andere dichter bij de lezer. Na het lezen bedacht ik dat ze dat verhaal uit de 2e hand had gehoord, het verhaal van Robert heeft Agnés direct van haar vader gehoord en dat merk je in de schrijfstijl, persoonlijker, meer ruimte voor gevoelens en meer gedetailleerd.
De omschrijving van de omstandigheden waar de mensen in 2 generaties en verschillende landen en oorlogssituaties zijn goed beschreven, je kan je bijna in hun verplaatsen en hun manier van reageren is bij bijna iedereen logisch.
Omdat de omstandigheden en de situaties niet te sensationeel of gruwelijk geschreven zijn is dit ook een boek die geschikt is voor de lezers van de middelbare school. En dat zou ook goed zijn want zoals de Nederlanders en Duitsers naar de oorlog naar Robert kijken en zeggen dat hij de oorlog niet heeft meegemaakt zoals zij is een reactie die nog steeds gehoord wordt. Het geeft een tegenlicht in deze geschiedenis. Vaak onderbelicht in de verhalen en de geschiedenislessen.
Het einde van het verhaal leest als een hele mooie afsluiting. De cirkel is rond. Het is klaar en het verhaal wordt nooit vergeten.
De witte anjer is een boek dat echt tegemoetkomt aan de wensen van liefhebbers van oorlogsromans en een verhaal dat een vergeten geschiedenis weer onder de aandacht brengt.
Poelmans Oscar –
Prachtig boek! Een boek waaruit je kan leren wat echte vriendschap is. Een harde tijd voor Robert maar ondanks alles vindt hij toch nog …
Heerlijk om te lezen en waarbij je dikwijls over je eigen persoonlijkheid gaat nadenken en beseffen hoe goed wij het nu hebben!
Dankjewel Agnes voor het mooie leesmoment!
Een echte aanrader !!!!
Anoniem –
Heb het boek in 1 ruk uitgelezen. Het boek is zo geschreven dat je wil weten wat er daarna gaat gebeuren. Er zit zoveel in dat boek: geschiedenis, romantiek, pijn, verdriet, maar ook zoveel levenskracht, overlevingsdrang en ondanks alles positiviteit! Wauw
Een echte aanrader
Mavis (verified owner) –
Ik vond het een goed boek voor mij, omdat ik me kon inleven hoe het daar was. Want mijn vader is ook naar Indië uitgezonden geweest, en hij heeft daar nooit over verteld. Roberts vertelkracht heeft hij wel duidelijk doorgegeven aan zijn dochter Agnes.
Rianna –
Zo mooi, zo bijzonder, zo aangrijpend.
Bij de eerste bladzijde pakt het je adem en wil je alleen maar verder lezen. Van het begin tot het eind blijft het boeiend. Een echte aanrader.
Willem van Lit –
De Witte Anjer
Agnès Laureij, februari 2021 Uitg. Scholten, Zwolle
Een buddy hebben. Heden ten dage is dat standaard bij de krijgsmacht. Zelfs aan boord van schepen bij de marine krijg je iemand toegewezen waar je extra naar moet omkijken en hij of zij ook naar jou ingeval van calamiteiten. In vroeger dagen was dat niet vanzelfsprekend, maar werd het bijna gevoelsmatig zo gedaan: zoek iemand in je buurt waar je mee optrekt, die jou in de gaten houdt, die jij in de gaten houdt. Dat verhoogt je kansen als het erom gaat. Het is een methode voor overleving. Niets meer of minder. Het heeft het leven van Robert Jimmink (door zijn kameraden Jim genoemd) gered en van Martin Dickhoff (Dick genoemd) in de twaalf jaar dat zij als militair in het verre oosten gediend hebben onder de meest verschrikkelijke omstandigheden. Zoek een buddy, waaraan je je leven kan toevertrouwen. Dat is één van de opvallende bestanddelen in dit boek van Agnès Laureij, De Witte Anjer.
In Nederland staat de witte anjer symbool voor de zorg voor militaire veteranen. Prins Bernard droeg die altijd op zijn revers. Hij was de beschermheer van de groep veteranen door zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. Hij werd altijd al op handen gedragen door de groep oud-strijders uit de wereldoorlog, zowel in Europa als in Azië (voormalig Nederlands-Indië en omstreken), later ook nog Korea. Dat symbool zit in de titel van dit boek. Nu veel Nederlandse militairen worden of zijn ingezet bij allerlei (vredes)operaties overal ter wereld heeft de Witte Anjer qua symbool weer betekenis gekregen. Agnès gebruikt het symbool in haar boek door Jim een witte anjer te laten dragen als hij in 1948 voor een tussentijds verlof in Rotterdam aankomt en zijn geliefde voor het eerst ziet.
Het boek van Agnès heeft onmiddellijk een politiek tintje, zeker als de naam Westerling valt. Het is onontkoombaar. En hier vind ik een parallel met mijn eigen verhaal. Mijn vader heeft in de periode 1946 – 1949 ook deelgenomen aan de zogeheten politionele acties in Indonesië. Hij diende het Nederlandse leger als oorlogsvrijwilliger op Sumatra. Er zijn nog meer parallellen, maar hier houd ik het even bij. Agnès Laureij vindt in haar boek een juiste toon om het leven van haar vader in de context van díe tijd en díe plaats te typeren en daar het noodzakelijke respect voor op te brengen. In de huidige tijd waarin steeds wordt ingehakt op de rol van Nederland in zijn voormalige koloniën is dat geen sinecure (zie onder andere het boek Revolusi van Van Reijbroek). Ik denk dat als ik het verhaal van mijn vader zou schrijven, ik het vanuit dezelfde houding en invalshoek zou doen. Hoezeer de opvattingen ook kantelen momenteel t.a.v. de rol van Nederland (en andere voormalig kolonisators), voor degenen die op de laagste niveaus in het hele spel erbij betrokken raakten, was het een andere werkelijkheid met evenveel gruwelijke trekken.
Voor Robert Jimmink was het nóg even anders omdat hij zich gedwongen voelde Nederland te ontvluchten in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en de bezetting van Nederland. Er was weinig andere keuze wilde hij niet in de verwerking van de etnische nazivernietigingsfabriek terecht komen. Mensen moeten soms keuzes maken om aan verdelging te ontkomen. Maar door de situatie in Europa te ontvluchten, kwam hij terecht in een andere hel – een Japanse – , die van de jungle van Birma. En daarvan begreep men in Europa weer niks van toen hij uiteindelijk terugkeerde.
De Witte Anjer is een zinderend verslag van een tijd waarin het leven voor velen niet eens vanzelfsprekend was. Sommigen matigen zich wel een opvatting aan, een invalshoek die dikwijls is ingegeven door een moraal van verontwaardiging, maar zonder de ijzige werkelijkheid te doorgronden die schuil gaat achter de verhalen. Daarom is het van belang dat deze verhalen, zoals van Robert Jimmink verteld blijven worden.
Je zou jezelf soms een buddy wensen, zeker ook in deze gevallen waarin je de verhalen optekent, die uit de vergetelheid móeten komen om je eigen omstandigheden te leren begrijpen.
© Willem van Lit 170321
Jan en Ton –
We hebben beide dit boeiend boek gelezen. Ontroerende beschrijving van het leven van de ouders van de schrijfster. Ondanks ontberingen en tegenslagen toch steeds licht zien voor een toekomst.
Ria Vermeulen –
Indrukwekkend levensverhaal van een bijzondere man. Bizar, heftig, gruwelijk maar ook romantische momenten. Mooi en vloeiend leesbaar geschreven.
Anoniem –
Een heel mooi, aangrijpend en spannend boek.
Eenmaal je er in begint te lezen kan je niet meer stoppen.
Een echte aanrader!!!
Ruben –
De Witte Anjer is een zeer mooi geschreven en boeiend boek over een ongelooflijk levensverhaal. Ik heb er enorm van genoten. Tegen alle omstandigheden en tegenslagen in toch nog een leven kunnen opbouwen dat de moeite waard was te leven. Ik kijk uit naar de volgende boeken.
Debby –
In een weekend uitgelezen! Wat intens, wat emotioneel, wat indrukwekkend, maar ook wat romantisch. Je kijkt met een andere blik naar die oorlogs jaren en hoe ingewikkeld en heftig die tijden van moeilijkheid en geluk door elkaar heen lopen. Prachtig!
Michaëla Roman –
Met een klap sla ik twee uur later het boek dicht. Ik heb het ademloos in één keer uitgelezen: kon me er gewoon niet toe zetten om het weg te leggen voor later op de dag. Twee bewogen uren. Ik ben tijdens die periode in een andere wereld geweest, in de volle glorie van wat ooit was. De auteur neemt je zachtjes maar vastberaden bij de hand en in een oogwenk bevind je je in het jaar 1918, te midden van de naweeën van wat de oorlog destijds heeft bewerkstelligd. Tweehonderd pagina’s lang word je bewogen door de indringende en intrigerende verhalen van de hoofdpersonen…
Al direct vanaf het begin neemt de auteur je mee naar ongekende hoogtes tot de spiegel ijzingwekkend valt en het perfecte droombeeld hoorbaar uiteenspat in ontelbare stukjes. Gevolgd door een ünheimisch gefühl dat je langzaam maar zeker bekruipt en wat je haast niet van je af kan zetten. Gevoelsmatig herken je de aankondiging van een escalatie… Om nog maar niet te spreken over de glimp van herkenning over het ontketenen van de fase die voorafgaat aan de Tweede Wereldoorlog. Je word een stille getuige van de hetze die de Führer aanricht. Ik werd verrast door de messcherpe gelijkenis van de propaganda uit die tijd, gespiegeld aan die van ons in de 21e eeuw.
Ademloos las ik verder. Subliem en doordacht heeft de auteur gewerkt aan een plottwist, die alle verstand te boven gaat. Dit boek is absoluut een regelrechte aanrader! Met recht kan ik zeggen dat de auteur een aanstormend talent is, waar we nog veel van gaan horen!
Cees –
Wat een prachtig. Een echt verslag van een aangrijpende gebeurtenis in iemands leven.
Zeer mooi geschreven.
Nicole –
Heel mooi boek! Ik heb het in één keer uitgelezen! Als je aan dit boek begint, wil je het gewoon niet aan de kant leggen! Boeiend, af en toe droevig en… heel verrassend!
Trudi Berger (verified owner) –
Het boek van Agnes Laurey -Jimmink heb ik gelezen en raad iedereen aan om het boek te kopen het is een geweldig mooi boek. Prachtig
Marianne –
Je blijft lezen heftig, bizar en zeer ontroerend….echt een aanrader dank voor het delen van dit verhaal.
Petra –
Heel mooi boek, in een keer uitgelezen. Aanrader!
Toos Remkes (verified owner) –
Ik heb dit boek in een ruk uit gelezen.
Agnes heeft het leven van haar vader geweldig beschreven. Ook erg leerzaam boek.
Els Sipkes –
Heel mooi verteld, bewogen levensverhaal. Aanrader!!
Kris –
In één ruk uitgelezen. Erg ontroerend, heftig en boeiend om te lezen.
Het boek geeft extra respect voor de dappere mensen uit de (na-)oorlogse tijd en leert je vanzelf relativeren.
Super boek …!
John –
Fijn dat het geschrevene is uitgegeven heb er vertrouwen in.