Als een deur sluit
‘Mijn identiteit in Jezus Christus heeft een diepere betekenis gekregen, dwars door mijn tranen heen.’ – Annelies de Graaff
In haar leven kende Annelies de Graaff veel verdriet, maar ook diepe ervaringen met God. Haar jeugd wordt getekend door de vraag: ‘Wie ben ik?’ Tijdens deze zoektocht ontmoette ze niet alleen haar biologische vader, maar ook haar hemelse Vader. Later overleed haar echtgenoot vrij plotseling en bleef ze achter met twee jonge kinderen. Opnieuw volgde een diep rouwproces, waarin ze leerde samen met God haar leven weer op te pakken.
In Als een deur sluit beschrijft Annelies de Graaff een volgende beproeving: hoe ze haar werk als leerkracht in het basisonderwijs moest neerleggen vanwege een visuele beperking. ‘Mijn werk was mijn leven en het was een enorme tegenslag toen ik niet meer in staat was om mijn beroep uit te oefenen. De dingen die ik leerde tijdens het verwerken van deze gebeurtenis, vormen de basis voor Als een deur sluit’, zegt ze over het boek.
Tijdens haar verwerkingsproces groeit het besef dat haar identiteit niet gebaseerd is op dat wat je presteert en leert zij om de liefde van de Vader opnieuw te omarmen. Deze ervaring zet haar leven in een nieuw perspectief.
Als een deur sluit verschijnt in maart 2022
De auteur
Annelies de Graaff
Anoniem –
Na twintig jaar werken verloor ik mijn baan. Ik kwam in een rouwproces terecht. Wie was ik nou helemaal zonder baan? Wat en wie bepaalde mijn identiteit? Wat had ik nog bij het avondeten te vertellen? En hoe zagen mensen mij nu?
Allemaal onzekerheden, twijfels en angsten die een grote rol in mijn leven speelden na het verlies van mijn baan.
Op dat moment kwam net het boekje ‘Als een deur sluit’ van Annelies de Graaff uit. Ik heb toen het boekje gelezen en het heeft me echt bemoedigd. Er gingen een aantal maanden voorbij en ik kwam iemand tegen die in een soortgelijke situatie zat. Ik raadde dat boekje aan en nam me voor om het zelf nog een keer te lezen. De auteur verhaalt over het verlies van haar baan en wat dat met haar doet. De overgave, het loslaten, God de regie geven, door het rouwproces heen God de Vader ontmoeten. En iedere keer komt de grote IK BEN terug. Het boek bestaat uit vijf delen ( Je bent niet wat je doet, Je mag zijn wie je bent, Een nieuwe weg, Ik leef in Hem, Het open venster) gevolgd door kleine stukjes, afgewisseld met overdenkingen, bijbelgedeelten, een lied of een tekst.
De liefde van God de Vader is leidend door het boekje heen. Het geeft vertroosting, inzicht en geloofsgroei. Het is gericht op verlies van een baan maar het kan ook op alle andere gebieden van verlies in het leven toegepast worden. Een mooi boek om te lezen en weg te geven.