Curry met Hageslag
Rasika wordt geboren in Sri Lanka, al heel jong overlijdt haar moeder en zij wordt als schuldige aangewezen.
Haar vader laat zijn haat voor haar duidelijk merken.
Opgesloten, bijna verdronken, geslagen, misbruikt…
Dit is haar leven tot ze bijna vijf jaar is. Dan verandert alles… ze wordt geadopteerd en gaat verhuizen naar Nederland.
Hier krijgt ze een mooi huis, een opleiding, een liefdevolle vader en moeder. Tenminste zo lijkt het voor de buitenwereld.
Binnen het gezin is echter de dominante moeder de baas over alles en iedereen. Rasika moet voldoen aan eisen en verwachtingen die niet haalbaar zijn.
Zij zakt weg in een diepe put van depressie die jaren duurt. Dan komt Jezus in haar leven. Hij geneest.
Ondanks haar scepsis, pakt ze Zijn hand en laat zich omringen door Zijn liefde en warmte.
Ze is nu zelf moeder en vastbesloten een liefdevolle ouder te zijn. Ze lijdt niet meer aan depressies of PTSS.
Vrij van haar verleden heeft ze een hoopvolle toekomst gekregen.
Kijk haar verhaal ook op de uitzending van 'De verandering'.
https://www.eo.nl/programmas/de-verandering
De Auteur
Rasika Bos
Titia de Haan –
Titel: “Curry met hagelslag”
Auteur: Rasika Bos
Genre: autobiografie
Recensie van: Titia de Haan
Rasika wordt geboren in een arm gezin in Sri Lanka. Haar moeder, met wie zij een liefdevolle band heeft, overlijdt als ze nog maar drie jaar is. Vanaf dat moment verandert haar leven ingrijpend en maakt zij alleen maar diepe ellende mee. Tot haar verbijstering geeft haar vader haar de schuld van het overlijden en stort zijn haat over haar uit. Alsof dat nog niet genoeg is wordt zij door familie- en dorpsgenoten opgesloten, misbruikt, bijna verdronken en moet zij een ritueel ondergaan omdat zij ‘bezeten’ zou zijn.
Zonder enige uitleg en zonder afscheid te kunnen nemen, worden Rasika en haar zusje naar een Nederlands echtpaar gebracht die haar nieuwe papa en mama blijken te zijn. Ze gaan naar Nederland en bouwen daar uiteindelijk een bestaan op. Haar adoptievader is een liefdevolle man, maar haar adoptiemoeder is koud en hard. Bij haar ervaart zij iets vergelijkbaars als bij haar vader: ze krijgt overal de schuld van en wordt daarom beledigd, geslagen en streng gestraft.
Al jong heeft Rasika last van allerlei lichamelijk klachten, zij voelt zichzelf totaal waardeloos en iedereen tot last en hierdoor ziet zij het leven niet meer zitten. Ze krijgt allerlei hulp, probeert een eigen leven op te bouwen, krijg relaties die moeizaam verlopen. Ze raakt zwanger en belandt door ernstige bekkeninstabiliteit in een rolstoel. Moeder-zijn geeft haar veel innerlijk conflict en verwarring.
Rasika raakt bevriend met een collega. Hun gesprekken met elkaar gaan over elkaars leven en ook over God, Jezus, liefde en geloof. Ze gaat op aandringen van haar vriendin een keer mee naar de kerk, maar zij ervaart veel verzet: ‘Waarom heeft deze God dan nooit ingegrepen? Wat heeft ze ze zo fout gedaan, dat ze verdiend heeft wat haar is overkomen?’ Ze geeft deze God geen enkele kans in haar leven. Op een dag nodigt haar vriendin haar uit om mee te gaan naar een genezingsdienst. Ze is sceptisch, maar tot haar verbazing geneest zij en heeft geen rolstoel meer nodig!
Rasika snapt er niets van: ze gelooft niet, maar toch is zij genezen? Ze besluit God beter te leren kennen. Vanaf dat moment wordt haar verwerkingsproces van wat haar is overkomen pas goed in gang gezet. Zij ervaart steeds duidelijker Gods leiding in haar leven. Voor het eerst in haar leven gelooft en voelt Rasika diep van binnen: ‘Ik ben gewenst! Ik ben geliefd!’Ze kan mensen die haar pijn hebben gedaan vergeven, ze kan zichzelf en haar eigen keuzes en fouten vergeven. Ze voelt dat God haar geneest en bevrijdt. Vanaf dat moment wil zij zich met haar man inzetten voor verstoten ongehuwd zwangere vrouwen en hun kinderen in Sri Lanka die alleen maar een bestaan van grote eenzaamheid en armoede in het vooruitzicht hebben. En ervaart zij dat God haar helpt haar verhaal op te schrijven. Niet een verhaal over ellende, maar over Gods grote genade, genezende kracht en liefde.
“Curry en Hagelslag” is een levensverhaal dat je diep raakt en vult met verontwaardiging, je confronteert met negatieve, nietsontziende krachten die een mens volledig willen vernietigen en elke hoop op liefde en toekomst willen ontnemen Maar ook een sterke getuigenis van liefde en hoop van een God die dit niet kan toestaan, geneest, verandert, bevrijdt en toch overwint!
Anneke Nagelhout –
Gister heb ik het boek (leuke titel overigens) in één adem uitgelezen !
Wat een aangrijpend verhaal over het leven van Rasika. Mooi dat ze via dit boek anderen deelgenoot wil maken van haar verdriet, wanhoop, pijn en eindeloos lijden vanaf haar prille jeugd. De adoptieouders wisten niet hoe je om moest gaan met kinderen uit een andere cultuur ( bijv. Rasika wilde niet in bed maar op n matje slapen). Daarnaast was de adoptiemoeder zelf een erg beschadigde vrouw, die niet in staat bleek om de zusjes een warm , veilig thuis te bieden. Gelukkig eindigt het boek hoopvol, het getuigt van herstel, genezing, vergeving en mooie toekomstplannen.
Kortom……..een aanrader !!
Wiesje Berghuis –
Een prachtig, ontroerend en meeslepend boek. De auteur neemt je mee op reis door haar leven. Indrukwekkend hoeveel zij meegemaakt heeft en dat ze nog steeds staat! Dat door ingrijpen van God, onze liefdevolle Vader. Dat heeft zij als geen ander aan de levende lijve ervaren. Een waar wonder dat zij zo in het leven staat zoals ze doet en een zegen wil zijn voor anderen. Ook de schrijfstijl is prettig en aangenaam om te lezen. Een aanrader!