Zeven tinten wit
Sil en Gabriëlle hebben een fantastische relatie, totdat een onverwachte gebeurtenis hun huwelijk onder druk zet. Vanaf dat moment kunnen ze elkaar niet meer bereiken. Gabriëlle zoekt verbondenheid met Sil, maar houdt hem lichamelijk op afstand. Voor Sil is lijfelijk contact juist de manier om troost te vinden. Op geloofwaardige wijze wordt vanuit beider perspectief de onmacht en eenzaamheid van de geliefden beschreven.
Sil reist naar Patmos om daar na te denken over de toekomst. Hij raakt onder de indruk van de gastvrijheid van de eilanders. Maar die vriendelijkheid slaat om in vijandigheid als een aanhoudende storm ervoor zorgt dat de waterboot het eiland niet kan bereiken. Nu de bewoners zonder drinkwater zitten, breekt er grote paniek uit. Sil merkt dat de goede onderlinge relaties tussen de bevolking slechts een dun laagje vernis is dat gaat bladderen bij tegenslag. Hij trekt parallellen met zijn eigen huwelijk.
‘Zeven tinten wit’ is een verfrissende roman, die laat zien wat er met een relatie kan gebeuren wanneer de intimiteit opdroogt.
De auteur
Remmelt Mastebroek
Titia de Haan –
Titel: Zeven tinten wit
Auteur: Remmelt Mastebroek
Genre: roman
Recensie door: Titia de Haan
‘Zeven tinten wit’ is een indringende roman over de diepe liefde die is in de loop der jaren gegroeid tussen Sil en Gabriëlle. Elke dag zijn ze God dankbaar voor wat Hij hen in elkaar geeft: praten over hun diepste gevoelens, gezelschap, humor en genieten van seksualiteit. Hoe langer ze elkaar kennen, hoe meer die liefde groeit. ‘Meer dan gisteren, maar minder dan morgen’ zeggen ze regelmatig tegen elkaar.
Door een ingrijpende gebeurtenis is die liefde ineens niet meer zo vanzelfsprekend, ze groeien uit elkaar en kunnen elkaar niet meer bereiken, omdat ze elkaars liefdestaal niet meer spreken. Voor Sil is dat aanraking, want praten lukt niet meer. Gabriëlle wil graag eerst van zich afpraten voordat zij toe is aan aanraking. Gabriëlle praatte altijd al graag, maar zóveel? En is de lichamelijke liefde niet te belangrijk geworden voor Sil? Beiden voelen zich hierin eenzaam, afgewezen en onbegrepen. Wat altijd vanzelf ging, lukt niet meer. Sil verliest de drive om nog te willen leven en Gabriëlle maakt zich grote zorgen om hem als hij op een dag weg gaat zonder te zeggen waarheen. Komt dit ooit goed?
Door een bijzondere ontmoeting op een dieptepunt bij Sil, komt hij op het idee naar Patmos te gaan, een eiland waar hij bijzondere herinneringen aan heeft. De harmonie op dit bijzondere eiland wordt verstoord, omdat het drinkwater opraakt. Sil wordt meegesleurd in de paniek die ontstaat en dat zorgt uiteindelijk voor een keerpunt.
Een integere roman met een rauwe, zintuiglijke, beeldende schrijfstijl over de liefde tussen een man en een vrouw. Vanuit beider perspectief leer je de ander en henzelf goed kennen vanaf het begin van hun relatie, kruip je in hun huid, ga je met hen mee, voelt hun liefde, maar ook hun verdriet, worsteling, onmacht, wanhoop en verlangen naar troost en liefde van de ander.
‘Zeven tinten wit’ wil enerzijds een tegenhanger zijn voor ‘50 tinten grijs’ waarin geliefden uit elkaar worden gedreven en de kloof onoverbrugbaar is geworden. Anderzijds is deze roman ook een aanzet tot een opener gesprek over en het meer durven genieten van intimiteit in een duurzame relatie onder christenen. De auteur laat zien dat zowel het delen van je diepste gevoelens en het genieten van lichamelijke liefde door God gegeven en onmisbaar zijn voor intimiteit, verbinding, geluk in je relatie en dat de kloof is te overbruggen door elkaars liefdestaal te kennen en te willen spreken.
Saskia Schouten –
De beschrijving van een zuiver huwelijk, het uit elkaar groeien na het verlies van hun dochter, de mooie beschrijving van het eiland Patmos, dit alles zijn de ingrediënten van de mooiste en boeiendste roman die ik van deze auteur heb gelezen. De gevoelens van Sil en Gabriëlle voor elkaar worden levensecht beschreven. Door het hele verhaal merk je dat de hoofdpersonen God bij zich weten.
De beschrijving van een zuiver huwelijk, het uit elkaar groeien na het verlies van hun dochter, de mooie beschrijving van het eiland Patmos, dit alles zijn de ingrediënten van deze boeiende roman. De gevoelens van Sil en Gabriëlle voor elkaar worden levensecht beschreven. Door het hele verhaal merk je dat de hoofdpersonen God bij zich weten.
Esther Scholten –
Recensie voor het boek “Zeven tinten wit” geschreven door auteur Remmelt Mastebroek
Op een unieke en zeer heldere wijze beschrijft het boek “ Zeven tinten wit” wat het met je doet wanneer je kind plotseling ernstig ziek blijkt te zijn en sterft. Lieke, de dochter van Gabrielle en Sil, sterft op zeer jonge leeftijd, zij is nog maar midden twintig, staat nog in de lente van haar leven. In het bed van haar ouders gaat zij naar een andere werkelijkheid en laat haar ouders achter met ieder hun eigen emoties. Het huwelijk van haar ouders, Sil en Gabrielle, komt ernstig in gevaar.
Sil is niet in staat zijn verdriet te delen op de wijze die Gabrielle kan begrijpen en Gabrielle op haar beurt spreekt de taal van Sil niet. Wat volgt is een verhaal dat zich bijna afspeelt op je eigen netvlies, zo levendig is het.
Sil probeert zijn leven te stoppen om bij zijn overleden dochter te zijn, maar daar steekt God een stokje voor. Zijn tijd is nog niet gekomen blijkbaar. De schrijver weet je mee te nemen. Een wereld van rauwe pijn, verdriet en menselijke emoties die nauwelijks te verdragen zijn. Het gaat je verstand te boven.
Meegesleept in het verhaal van Gabrielle en Sil hoor ik een stem… “Meer dan gisteren, en minder dan morgen.”
Een absolute aanrader voor een ieder die houdt van een heerlijke roman om in weg te dromen. Ook geschikt als cadeautje. Te koop bij de boekhandel en natuurlijk via Scholten Uitgeverij: (https://scholtenuitgeverij.nl)
Deze recensie is geschreven door:
Esther Scholten
Simonne Debir –
Prachtig boek voor iedereen.
!
Anneke Nagelhout –
Ik vind het een prachtig psychologisch boek met diepgang, mooi taalgebruik.
Heel intens wordt beschreven wat er binnen in de personen omgaat en hoe je uit elkaar kunt groeien en elkaar niet meer begrijpt. Sil doet echter grote ontdekkingen op Patmos , deze zetten hem tot nadenken.
Zeer de moeite waard om te lezen, een aanrader!