Israël en wij
Wat voor religie hebben hedendaagse Joden eigenlijk, en hoe verhoudt die zich tot het christendom? Wat weten christenen eigenlijk over de geschiedenis van het jodendom over de laatste negentien eeuwen? Wat moeten we denken van de staat Israël, en hoe verhoudt die staat zich tot zijn buren? Wat zegt de Bijbel over de toekomst van Israël?
Dit boek is een bundel van dertig columns die ik, tussen vele andere columns door, op CIP gepubliceerd heb over Israël en over allerlei thema’s die met Israël nauw verband houden, tussen eind 2016 en begin 2020.
Na de afsluiting van mijn werk als CIP-columnist kreeg ik de behoefte deze dertig columns een wat meer blijvend karakter te geven door ze te bundelen in een boek. Verwacht dus geen samenhangende studie, maar een samenraapsel van losse stukjes, met de lichtheid, en ook de gewaagdheid die columns eigen is. Sommige columns spreken van een concrete situatie die al enkele jaren achter ons ligt; die hebben dus aan actualiteit nogal ingeboet. Toch is hun algemene teneur nog steeds actueel.
Dit boek is tot stand gekomen in samenwerking met CVI (Christenen voor Israël).
Zie ook: https://www.christenenvoorisrael.nl/
De auteur
Prof. Dr. Willem Ouweneel
ds. Jenno Sijtsma –
door ds. Jenno Sijtsma
God gaf de mensheid zijn geboden, tot welzijn van de mens en tot ordening van de menselijke samenleving. Wie door Gods genade naar die geboden leeft, komt uiteindelijk in het paradijs. Wie Gods geboden overtreedt, heeft twee mogelijkheden: óf je hebt er oprecht berouw over, en dan mag je weer in het oude spoor verdergaan;
U begrijpt dat er na het eerste óf een tweede óf volgt, en uiteraard in de bekende directe stijl die we van deze veel schrijvende professor gewend zijn. Dat heeft het voordeel dat je bij hem je nooit hoeft af te vragen wat de eminente geleerde precies bedoelt. Het betekent ook dat je er soms een andere mening op na houdt maar door zijn formulering gedwongen wordt er nog eens een tweede keer over na te denken. Dat heb ik zelf tenminste wel en ik kan u verzekeren dat ik al jaren heel veel van Ouweneel heb gelezen en besproken.
Het is ongekend wat er allemaal naar voren komt in deze bundel, met de titel Israël & wij en de ondertitelondertitel zijn religie, zijn geschiedenis, zijn buren, zijn toekomst. De columns verschenen eerder op CIP tussen eind 2016 en begin 2000. Zelf noemt de auteur het geheel een samenraapsel van losse stukjes, die hij ietwat bewerkt heeft en aangepast, waarbij sommige columns misschien ietwat hebben ingeboet onder de actualiteit.
Kostelijk en volledig verantwoord vind ik wat Ouweneel schrijft over Jezus. Voor sommige mensen wordt Hij zelfs als een christen gezien, maar Jezus was een Jood en is heel zijn leven nooit één millimeter van het jodendom afgeweken. Ook is het nooit zijn bedoeling geweest – noch die van de apostel Paulus – om een nieuwe ‘godsdienst` te stichten. Jezus heeft weliswaar de Joodse wet vervuld, maar die bepaald niet afgeschaft, zowel niet voor de jood noch voor de christen, ook al hoeft de christen de ceremoniële wetten niet te onderhouden. Het gaat er ook door de verzoening van Christus om Hem na te volgen en dat als een beleving uit dankbaarheid voor zijn liefdevolle daad.
Uitermate interessant en boeiend zijn de bijdragen over de Islam en de Palestijnen. Ouweneel pleit voor een éénstaatoplossing. Hij had een persoonlijk gesprek met de Palestijn Tass Saada, de voormalige moslim en jodenhater die chauffeur was van Yasser Arafat. Hun beider visie is dat er geen toekomst is voor de islam als religie, wel een toekomst voor de Arabieren.
Er is veel meer dat ik u zou kunnen laten lezen, bijvoorbeeld over Trump en Poetin en de zondagsheiliging, om maar wat te mogen noemen. Maar u kunt het boek beter zelf aanschaffen; het is het lezen en overdenken zeer de moeite waard, mijns inziens ook goed te gebruiken voor catechese en gespreksgroepen.
Rob Verhaar –
Willem je bent een zegen voor ons christenen door je vele preken en boeken !