Noach
Kronieken van de Nefilim
Reuzen, Goden, Monsters en Mensen. Dit is niet het verhaal over Noach zoals je het kende van de zondagschool. In de oude wereld die is ondergedompeld in de duisternis van het kwaad, heersen gevallen engelen, de Wachters, als goden over de mensen en brengen reuzen voort, die bekend staan als de Nefilim. Noach is de leider van een van de laatste mensenstammen en hij verlangt ernaar om samen met zijn vrouw en zonen in alle rust van het land te leven. Dan krijgt hij een profetie van zijn voorvader Henoch: Noach zal de mensheid redden van de komende ondergang. Hij merkt echter al snel dat het kwaad hem – en zijn gezin - niet met rust laat.
Brian Godawa is een Amerikaanse auteur en scenarioschrijver van o.a. de indrukwekkende film To End All Wars. Minstens zo indrukwekkend is dit eerste deel uit de serie ‘Kronieken van de Nefilim’ over Noach uit het boek Genesis, waarbij hij zich baseert op uitgebreid historisch onderzoek. Achterin het boek staat een uitgebreide toelichting van de Bijbelse concepten die in het boek voorkomen, zoals Zonen van God, Wachters, Nefilim, reuzen, Leviathan en gevallen engelen. Een zinderende roman over geestelijke verlossing, vanuit de hemelse hoogten tot in de duistere krochten van de onderwereld.
De auteurs
Ganpat Berrevoets & Brian Godawa
J.N. Kingma Postma –
Recensie van:
Kronieken van de Nefilim
Noach
Deel 1
Hij staat bekend als een rechtvaardige en als een man die wandelde met God. Dit is de geschiedenis van Noach, die op de zondagschool en in de kinderbijbels niet verteld wordt, maar wel zijn basis vindt in de oorspronkelijke Hebreeuwse tekst van Genesis 6 tot en met 9.
Auteur:
Brian Godawa
Noach is het eerste deel uit de reeks Kronieken van de Nefilim van Brian Godawa. Brian Godawa is een succesvol scenarioschrijver uit Hollywood (To End all Wars, 2001), film- en cultuurblogger (www.Godawa.com), leraar over geloofszaken, wereldvisies en storytelling (Hollywood Worldvisions) en een Amazon-bestsellerschrijver van Bijbelse fictie (Chronicles of the Nephilim) en prikkelende theologie (God against the gods). Zijn passie voor God, theologie en wereldvisies resulteert in een theologische fictie, die je misschien laat schudden op je grondvesten, maar je werkelijk aan het denken zet. Hij overdrijft niet!
Originele titel:
Noah Primeval: Chronicles of the Nephilim Book One
Vertaald uit het Engels door:
Ganpat Berrevoets:
De vertaler van Kronieken van de Nefilim – Noach. Hij is theoloog, filmkenner en voorganger in verschillende kerken. In 2007 behaalde hij zijn master Godsdienstwetenschappen aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn. In Leiden studeerde hij af bij prof. dr. A. van der Kooij op Noach. “De bronnen van Genesis “ Zondvloed – een vergelijking van Genesis 6-9 met de Sumerisch-Babylonische overlevingen van de zondvloed.” Sinds zijn jeugd is Noach voor zijn geloof in Yahweh Elohim altijd al een groot voorbeeld geweest.
“We zijn allemaal afkomstig uit het huis van Noach ben Lamech en dat vraagt ons meteen naar onze banf met de God van Noach. Of we nu afstammen van Cham, Jafet of Sem, het belangrijkste is dat we gezegend worden door de God van Sem en geënt worden op de stamboom van een van zijn nakomelingen. Wordt vervolgd.”
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Scholten in ruil voor mijn recensie.
Uitgeverij: Scholten
Genre: bijbelse fictie (gebaseerd op ware gebeurtenissen)
Cover en flaptekst:
Ik zie een woest kolkende zee. Op de voorgrond een zwaard met een rijk versierd heft. Daarachter een schild. Een zwarte slang kruipt over het schild en het zwaard. Een intrigerende en nieuwsgierig makende cover.
De flaptekst is informerend en krachtig.
Quote:
Hoofdstuk 34
Pagina 349
De kist is effectief gebouwd. Het drijft als een boot op het water. Zo ongeveer twee derde ervan bevindt zich onder water. Het is slechts een drijvend vaartuig en geen zeilschip Elohîm is de ware stuurman van de tebah. Binnen zit Noachs familie, die zich heeft opgemaakt voor een verblijf. Hoe lang zij hier precies zullen moeten overleven weten ze niet precies. Elohîm heeft hen alleen verteld dat het veertig dagen en nachten zou gaan regenen. Zij zijn zich van de vreselijke waarheid bewust dat Hij alle levende wezens op het land zal wegvagen. Ze weten dat ze de enigen zijn, die het zullen overleven. Ze weten ook dat zij opnieuw mogen starten met Elohîms plannen voor de mensheid. Noach is al bezig met het organiseren van het werk, tot in het kleinste detail. Het vaartuig is gevuld met alle diersoorten. Hoewel veel van hen door Elohîms hand in een diepe winterslaap zijn gevallen, zijn er nog genoeg over die zorg en voedsel nodig hebben. Het is een veeleisende klus voor het kleine aantal van acht mensen aan boord. De geluiden van het blaten, loeien, piepen, balken, grommen en hinniken vult de lucht in een kakofonie van één groot hongergeluid. Het zal werkelijk een lange tocht worden.
Het verhaal:
In de tijd voor de zondvloed ziet Elohim dat de aarde niet meer is zoals Hij die geschapen heeft. Anu en Inanna heersen als goden over de regio van Uruk, de oude stad van Kayins zoon. Zij zijn er bijna in geslaagd om de mensenstammen voor zich te winnen en de laatste fase van hun plan om Elohims belofte teniet te doen, gaan in. Dan krijgt Noach, de leider van de laatste vrije volken, een visioen. Hij moet een ark bouwen. Maar in die dagen zijn de Nefilim op aarde…beruchte en gewelddadige oorlogskrijgers onder leiding van priesterkoning Lagulanu, Noachs aartsvijand.
Mijn leesbeleving:
Net als velen van ons ken ik het verhaal van Noach en zijn ark. Maar deze versie van Brian Godawa kende ik nog niet.
Dit verhaal is beeldend en filmisch. Hartverscheurend, rauw en gruwelijk. Maar ook een verhaal van vasthouden aan hoop, van liefde, van onvoorwaardelijke vriendschap en opoffering in de breedste z’n van het woord.
Doordat het zo beeldend verteld is heb je het gevoel overal bij te zijn. En dat is een sensationele ervaring. Je hoeft niet diep gelovig te zijn om dit verhaal te lezen. Noach een man die hardwerkend, strijdvaardig en toegewijd is. Een liefdevolle man en vader.
De interactie tussen hem en zijn volk is continu boeiend en spannend. De visioenen die hij krijgt over de toekomst en de manier waarop hij hier mee omgaat zijn intrigerend. Maar zo nu en dan ook zenuwslopend. Dan had ik de neiging doe er nu eens wat mee.
Gelukkig was daar de hulp van aartsengel Urïel. Zo nuchter, onverschrokken, strijdvaardig, beschermend en met een heerlijk gevoel voor humor. Mede door hem maakt Noach een duidelijke ontwikkeling door en krijgt hij het zelfvertrouwen om zijn verantwoordelijkheid te nemen en door te zetten.
Niet zonder het nemen van de nodige hindernissen. Vechten tegen een meedogenloze mensonterende vijand om terug te krijgen wat hem toebehoord. Door de uitmuntende vertaling van Ganpat Berrevoets is dit verhaal nog meeslepender en intenser.
In de plot komt alles samen. Tevens word je nieuwsgierig naar het volgende deel Henoch.
De uitleg achterin na het verhaal is rijk en uitgebreid. Maar maakt ook veel duidelijk en is op een leuke manier leerzaam.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Een mooie, boeiende, meeslepende, spannende en zeer beeldende belevenis van het verhaal van Noach.
Ik ben fan van de schrijfwijze van Brian Godawa. Hoe hij op alle fronten onderbouwd met zijn kennis een theologisch fictief verhaal boeiend en leerzaam weet te brengen.
Een aanrader dit boek.
Marisa Koopman –
n de dagen dat de Nefilim (reuzen) op aarde zijn (Genesis 6), heersen de goden Anu en Inanna over de regio van Unuk, de stad van Kayins zoon. Ze hebben bijna alle mensenstammen voor zich gewonnen, behalve Noach en zijn stam. Hij is het ‘gekozen zaad’ en de goden willen hem vernietigen. De stam van Noach wordt aangevallen en de vrouwen worden meegevoerd naar de afgodstempels. Noachs zwangere vrouw Emzara komt terecht bij Lugalanu, een priesterkoning die zich volledig heeft toegewijd aan de goden. Lugalanu wil Emzara als vrouw maar maakt haar eerst tot dienstmaagd. Als Cham geboren is, wordt hij van haar weggenomen. Hij is voorbestemd om priester te worden en Emzara mag hem pas terugzien als hij zestien jaar is en ingewijd zal worden als priester.
De rest van het verhaal gaat over Noach die met zijn beschermengel en zijn mannen vecht tegen het kwaad en op het laatst wordt de ark gebouwd.
Hoewel ik het onderwerp boeiend vind, valt het verhaal me tegen. Ik verwachtte dat het bouwproces van de ark zou worden beschreven en de spotternijen van ongelovige mensen. In plaats daarvan gaat het grootste deel van het verhaal over de strijd van Noach tegen het kwaad en het leven van Lugalanu, de goden en de halfgoden.
De auteur beschrijft vreemde wezens waarover ik ook in andere boeken heb gelezen. De chimaera’s met het lichaam van een mens en de kop van een roofvogel of een wild dier.
De gibborim en andere wezens met namen waar je over struikelt.
Heel vreemd vind ik het dat de auteur Cham als derde zoon van Noach noemt, terwijl je uit de Bijbel kunt halen dat hij de tweede zoon is.
Als Noach en zijn familie aan boord van de ark gaan, sluipt Lugalanu naar binnen met het doel om Noach te doden. Hij wordt gedood door enkele roofdieren. In de Bijbel staat duidelijk dat er buiten Noach en zijn familie geen ander mens aan boord gaat.
Als je een Bijbelse roman schrijft, moet je de feiten zoals die in de Bijbel staan niet veranderen. Wat er niet instaat kun je natuurlijk beschrijven zoals het geweest zou kunnen zijn.
Vreemd dat Naël, Chams vrouw die zwanger is ‘weet dat de eerste van deze halfgoden al leeft en in haar groeit’. Dat baseert ze op een geheim dat zij alleen weet en daardoor lijkt het erop dat niet Cham maar een halfgod de vader van haar kind is. Dit gegeven is absoluut onbijbels. Hiermee eindigt het boek.
Wat ik veel interessanter vind dan het verhaal zijn de appendices die achterin staan. Daar wordt uitleg gegeven over o.a. de Nefilim en de godenzonen.
Het boek leest niet lekker weg door de moeilijke namen en doordat er taalkundig veel aan mankeert. Ik vraag me af of dat aan de vertaler of aan de redactie ligt.
Bijvoorbeeld: woorden met ‘heid’ op het eind, waar ‘heid’ is weggelaten; trans i.p.v. trance; als bv. de deur opengaat staat er: het ging open i.p.v. hij ging open; die meisje, die kind enz.
Dit gaat het hele boek zo door en dat vond ik erg storend. Hierdoor en de vele gevechten en lastige namen, vond ik het een opgave om dit boek uit te lezen.
De inleiding en de appendices vond ik heerlijk om te lezen.
Wim Nugteren –
Ik heb dit boek gelezen. Het is een eyeopener. Het geeft je een beeld hoe Noach zou geleefd kunnen hebben in die tijd. Als je Genesis 6 leest dan geeft het verhaal kort weer wat er gebeurde. Het boek van Brian Godawa visualiseert het mogelijke leven in die tijd. Daardoor gaat het verhaal van Noach veel meer leven voor je. Het boek is geschreven vanuit wat er bekend was in oude geschriften, maar wel geromantiseerd. Echter de schrijver fundeert zijn verhaal in de lexicon wat volgt na het einde van het verhaal. Het boek leest vlot en is je bent voortdurend nieuwsgierig hoe het afloopt. Ik kijk uit naar het volgende deel wat over Henoch gaat.
Esther Scholten –
Reuzen, Goden, Monsters en Mensen. Dit is niet het verhaal over Noach zoals je het kende van de zondagschool. In de oude wereld die is ondergedompeld in de duisternis van het kwaad, heersen gevallen engelen, de Wachters, als goden over de mensen en brengen reuzen voort, die bekend staan als de Nefilim. Noach is de leider van een van de laatste mensenstammen en hij verlangt ernaar om samen met zijn vrouw en zonen in alle rust van het land te leven. Dan krijgt hij een profetie van zijn voorvader Henoch: Noach zal de mensheid redden van de komende ondergang. Hij merkt echter al snel dat het kwaad hem – en zijn gezin – niet met rust laat.
Noach ben Henoch, heeft een belofte van Elohim gekregen en het enige wat hem te wachten staat is doffe ellende. Hij moet het gaan opnemen tegen halfgoden en Goden die maar een ding willen: Het beloofde Zaad vernietigen. Lukt het de goden Noach te vernietigen of slaagt Noach erin het plan van Elohim te vervullen? Kronieken van de Nephilim is niet standaard een verhaaltje. Het is geschiedkundig onderzocht en spannend van A tot Z. Ik moest eerst even wennen aan de namen van de goden en er doorheen lezen. Maar toen ik in het verhaal zat wilde ik het boek verslinden en het liefst het volgende deel ook alvast hebben. Een niet alledaagse zienswijze beschrijft de auteur maar met zijn blik op de Bijbel en zijn ogen gericht op de geschiedkundige onthullingen weet deze schrijver wel een frisse kijk op de zaak te werpen. Ik beveel het van harte aan voor wie wel een uitdaging aandurft en niet bang is zijn grenzen te verleggen.