Van huis uit
Deze bundel bevat een verzameling columns over het leven van alledag, waarin humor en geloof hand in hand gaan. In ‘Van huis uit’ neemt de auteur je mee op een hartverwarmende reis door de kleine wonderen van het leven, met een knipoog naar de diepere betekenis erachter.
Van de hilarische chaos van het gezinsleven tot de onverwachte momenten van zegen, elke column biedt een frisse kijk op de wereld om ons heen. De auteur weet als geen ander hoe zij met geestige observaties en herkenbare situaties de lezer aan het lachen kan maken, terwijl zij tegelijkertijd de link legt naar ons christelijk geloof.
Mijn oom, die met een bakfiets brood rondbracht bij zijn klanten, stond bij een huis in een hofje met een wenteltrap naar een dijk.
Onderaan de trap stond een jongetje. ‘Bakker, kun jij met die bakfiets die trap oprijden?’
Bedenkelijk keek mijn oom naar de trap. ‘Nee, dat kan ik niet,’ zei hij langzaam. ‘Dat zou een wondertje zijn.’
‘Maar de Here God, kan Die dat wel?’
‘Die kan het wel, maar ik zie het Hem niet snel doen,’ schudde mijn oom glimlachend zijn hoofd.’
‘Jammer, hè,’ merkte het jochie spijtig op.
De auteur
Reina Crispijn
Diane Kooistra/ Diane’s Boekenhoekje –
Ik “ken” Reina Crispijn van haar fictieve roman en van het Valentijngenootschap. Ze won in 2016 met haar boek Dochter van de sterren. Maar heb nooit geweten dat ze ook hele leuke columns schrijft Dit boek is een verzameling van haar columns die ze schreef voor het kerkblad en van de overdenkingen die ze verzorgde voor de regionale radiozender DNO (Drenthe, Noord Overijssel).
Reina is opgegroeid in een groot, christelijk gezin waar er, zoals ze zelf zegt, niets was. Een hele andere tijd. Lid van een strenge kerk en leerling van een strenge school maar thuis werd er gezongen en gebeden. Ik herkende in het boek een gebed wat vroeger ook bij ons aan tafel gebeden werd en meer dingen die uit mijn jeugd naar boven kwamen.
Ze maken als gezin veel mee, ziekte, vreugde, verdriet maar ook feestdagen. . Zo vertelt ze bijvoorbeeld over Sinterklaas, dat ze als kind wenste om verf en niet kreeg wat ze aan deze man gevraagd had en dat ze dat nu wel begrijpt maar toen als kind best teleurgesteld was.
Haar columns zijn kort en zeer krachtig met geloof en gezin als basis.
Crispijn kan heel mooi vertellen zonder echt een oordeel te geven. Ze deelt haar ervaringen met de lezer zoals zij ze beleefd heeft. En spiegelt situaties uit het heden met wat ze in het verleden heeft meegemaakt.
Zo gaat ze bijvoorbeeld op familiebezoek naar Canada waar ze verrassende ontmoetingen met oude bekenden. Daarbij raakt ze ook een stuk geschiedenis dat veel mensen emigreerden in de jaren vijftig. Mooi om te lezen hoe het hun vergaan is in dat verre land. Hoe zij vanaf een letterlijke afstand naar het Nederland van toen kijken.
Ze combineert dit weer met een verhaal uit de Bijbel die daarop van toepassing is.
Haar verhalen zijn vrolijk, soms een serieuze ondertoon maar heerlijk om te lezen. Ze heeft, net als in haar romans een hele fijne en meeslepende schrijfstijl. Waar eerst gedacht werd, ik doe elke avond een column voor het slapen gaan was dit boek in twee dagen uit. Stoppen is geen optie.
Reina Crispijn heeft een voor velen zeer herkenbaar boek geschreven en zich echt laten zien als een columnist die op een positieve manier vertelt over het leven van gewone mensen zoals jij en ik.