“Gedoofd Licht was heel lang ons geheim”

Jong auteursduo brengt nieuwe zomerroman uit

Het was even spannend of het ging lukken, want Lennart had nog nooit een boek geschreven. Maar Henrieke trok hem over de streep en deze zomer komt hun eerste gezamenlijke roman ‘Gedoofd licht’ op de markt. Een meeslepend verhaal over liefhebben, verliezen en opnieuw durven vertrouwen.

Even voorstellen

Henrieke van der Hoek (20) woont in Veenendaal en is bijna klaar met de PABO. Na de zomer zal ze starten als juf in groep 4. Drie jaar geleden kwam haar eerste roman “Het vergeven waard” uit. Lennart Meeuse (19) is de verloofde van Henrieke. Hij werkt in de ICT en is ook bijna klaar met zijn studie. Lennart en Henrieke zijn al drie jaar samen en hopen in 2025 te gaan trouwen. Maar eerst schreven ze samen een boek.

Geheim

Voor Henrieke was een boek schrijven niets nieuws. Henrieke: “Ik schrijf al verhalen sinds ik kan schrijven. Vroeger was dat een dagboek, later werden dat verzonnen verhalen en begon ik te dromen over een boek. De meeste verhalen zijn nooit afgemaakt. Maar toen corona kwam heb ik in drie weken tijd mijn eerste roman geschreven: ’Het vergeven waard.’” Voor haar vriend Lennart was het schrijven wél nieuw. Lennart: “Ik had nooit gedacht dat ik een boek zou schrijven, maar Henrieke vroeg me of ik samen met haar wilde schrijven. Ik was eerst wat aarzelend. Ik wist niet of het ging lukken. Daarom besloten we niemand iets te vertellen tot het boek af was. Dan konden we ook niemand teleurstellen als het mislukte. ‘Gedoofd licht’ was heel lang ons geheim. Het is extra leuk dat het nu ook echt uitgegeven gaat worden.”

Heftige gebeurtenissen

Hoewel het schrijven leuk was, zijn de onderwerpen dat juist bewust niet. Henrieke’s eerste roman gaat over een vrouw die lijdt onder de gevolgen van seksueel misbruik. De nieuwe roman “Gedoofd licht” gaat over een jong stel dat een kind verliest.

Heftige gebeurtenissen, maar niet auto-biografisch. Henrieke: “Na het uitkomen van mijn eerste boek waren er veel mensen die voorzichtig vroegen of het wel goed met me ging. Gelukkig kan ik zeggen dat ik uit een fantastisch nest kom en niets van deze gebeurtenissen zelf mee heb hoeven maken.”

Inleven

Ingrijpende thema’s helpen Henrieke juist omdat vanuit haar gevoel te schrijven. Henrieke: “Een verhaal waarin geen heftige, moeilijke of verdrietige dingen gebeuren, krijg ik niet goed op papier. Door de personen op mijzelf te laten lijken kan ik me inleven. Ik heb het dan niet zelf meegemaakt, ik kan me er wel heel goed in verplaatsen.” Lennart schreef op zijn beurt de delen die vanuit de mannelijke hoofdpersoon Ryan worden beleefd. Lennart : “We leven ons elk op onze eigen manier in in de hoofdpersonen. Allebei de personages zijn daarom anders en reageren anders.”

God boven alles

Henrieke en Lennart hopen dat de lezers geraakt worden door het verhaal, maar hebben ook een diepere boodschap in het boek gelegd. Henrieke: “Ik hoop dat mensen die het moeilijk hebben hiervan leren dat er een God is, die overal boven staat.”

Verkrijgbaar

De roman ‘Gedoofd Licht’ komt in juli 2024 uit bij Scholten Uitgeverij en is dan voor €18,95 verkrijgbaar in de boekhandel en online te bestellen in de webshop van Scholten Uitgeverij. Het boek is nu al in de voorverkoop te reserveren via: Gedoofd licht (scholtenuitgeverij.nl)