54 dagen uit het dagboek van opperrabbijn Jacobs

Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak besloot opperrabbijn Binyomin Jacobs een dagboek bij te houden hoe zijn leven veranderde door het ‘nieuwe normaal’. Korte gedeeltes uit zijn dagboek publiceerde hij in de afgelopen maanden online, maar op verzoek van velen selecteerden wij in samenwerking met CVI (Christenen voor Israel) en Emile Schrijver, directeur van het joods cultureel kwartier, 54 dagen uit zijn dagboek. Deze dagen gaan wij bundelen in zijn eerste boek ‘Dagboek van de opperrabbijn’.

De 54 dagen staan symbool voor een heel jaar uit het leven van de opperrabbijn (de Thora is verdeeld in 54 Sidrot -wekelijkse schriftlezingen). Allerlei mooie, maar ook confronterende situaties komen voorbij. Je leest over de bezoekers die hij ontvangt in zijn eigen ‘Gan Eden’ – het paradijs – in zijn achtertuin nu hij door de coronamaatregelen geen mensen binnenshuis mag ontvangen, over zijn strijd tegen het secularisme waardoor G’d steeds meer uit het openbare leven wordt verdreven, zijn ervaringen (en soms aanvaringen) met christelijke instanties, maar ook over de bijzondere visie die hij als Jood heeft op onder andere de relatie tussen man en vrouw in het huwelijk. Ook de voortdurende bedreiging waarmee hij en zijn gezin te maken hebben komt voorbij, het bespuugd worden op straat en het risico dat hij loopt door bij publieke evenementen aanwezig te zijn. Zo krijg je via zijn dagboek een bijzonder inkijk in het leven en de gedachtewereld van deze autoriteit binnen het Nederlandse Jodendom.

Dagboek van de opperrabbijn, is vanaf 15 december als pre order hier online te bestellen. In februari 2021 komt dit boek uit en is het te verkrijgen in de Nederlandsche boekwinkels.

Gesprek joods museum

overhandiging