Ik ben Janne wel
Welk leven is eigenlijk waardevol genoeg om geleefd te worden? Dat van de CEO van een multinational die grote opdrachten binnensleept en zo de economie een boost geeft? Of het leven van een profvoetballer die de ene goal na de andere scoort? Of een wetenschapper, die een levensreddend medicijn ontwikkelt?
Tja... daarbij valt Janne in het niet. Zij bakt appeltaarten in de dagbesteding. Zij brengt geen grote orders binnen, maar is een kostenpost voor de maatschappij. Met haar Pilates oefeningen op de sportschool, trekt ze geen volle zalen. En diploma's? Een zwemdiploma A en een veterdiploma. En ja... niet onbelangrijk... in de woonvoorziening heeft ze ook nog haar diploma 'Niet naar mensen bellen in de nacht' gehaald.
Janne heeft Down Syndroom en geniet van het leven... meestal tenminste. IK BEN JANNE WEL, zegt ze als zij zich aan je voorstelt. Vandaar de titel van dit boekje, waarin je met haar kunt kennismaken. Janne's verhaal is bijzonder en haar uitspraken zijn komisch, ontroerend en soms heel treffend.
De auteur
Carla Kwakkel
Joyce –
Dit boek leest erg snel weg, lekker voor even tussendoor. De hoofdstukken zijn kort en met tempo geschreven.
Erg leuk om een kijkje in janne dr wereld te mogen krijgen. Haar moeder heeft op een leuke manier weergegeven hoe Jannes leefwereld is en hoe zij die ziet. Daar kunnen wij allemaal wat van leren!
En net als bij elk boek blijft aan het eind voor mij de vraag: hoe gaat het nu met janne?
Tabitha –
Prachtig boek met eerlijke verhalen. Het leven van een meisje dat naar wereldse maatstaven misschien niet genoeg te bieden heeft, maar in Gods koninkrijk verhoogd wordt en zoveel waardevolle lessen geeft in haar onbevangenheid. Een aanrader om te lezen! Gods liefde wordt verspreid door haar leven en het leven van haar ouders!
Esther Scholten –
Recensie voor het boek “”Ik ben Janne wel” van auteur Carla Kwakkel
Samenvatting:
Janne heeft DownSyndroom en geniet van het leven… meestal tenminste.
IK BEN JANNE WEL, zegt ze als zij zich aan je voorstelt. Vandaar de titel van dit
boekje, waarin je met haar kunt kennismaken.
Welk leven is eigenlijk waardevol genoeg om geleefd te worden? Dat van
de CEO van een multinational die grote opdrachten binnensleept en zo de
economie een boost geeft? Of het leven van een profvoetballer die de ene goal
na de andere scoort? Of een wetenschapper, die een levensreddend medicijn
ontwikkelt?
Tja… daarbij valt Janne in het niet. Zij bakt appeltaarten in de dagbesteding. Zij
brengt geen grote orders binnen, maar is een kostenpost voor de maatschappij.
Met haar Pilates oefeningen op de sportschool, trekt ze geen volle zalen. En
diploma’s? Een zwemdiploma A en een veterdiploma. En ja… niet onbelangrijk…
in de woonvoorziening heeft ze ook nog haar diploma ‘Niet naar mensen bellen
in de nacht’ gehaald.
Janne heeft Down Syndroom en geniet van het leven… meestal tenminste.
IK BEN JANNE WEL, zegt ze als zij zich aan je voorstelt. Vandaar de titel van dit
boekje, waarin je met haar kunt kennismaken. Janne’s verhaal is bijzonder
Ik ben Janne wel is een prachtige inkijk in het leven van een meisje met Downsyndroom dat zoveel meer blijkt te zijn dan alleen dat. Carla Kwakkel weet heel verfijnd neer te zetten welk zuiver hart Janne heeft en hoe de geestelijke antenne van Janne werkt. Maar wat Carla vooral heel treffend weet neer te zetten is hoe het in Nederland gaat wanneer er iets buitengewoons aan de hand is met je kind. Dat moet maar niet lijkt de mentaliteit te zijn. Het kost geld en het levert niets op. Carla weet te beschrijven waar het om gaat met exacte precisie, en heel emotioneel namelijk: De waarde van een mensenleven. Ik heb het boek met veel hardop gelach maar ook het bedwingen van een traan gelezen. Janne is een kind van God en Carla en haar man hebben dat op de juiste waarde weten te schatten en bovenop dat gegeven er ook nog een boek van gemaakt. Kostbare boodschap, goed boek, helder leesbaar, beeldend geschreven. Ik vind het een pareltje!
Deze recensie is geschreven door
Esther Scholten auteur van het boek “Liefde door scherven heen”
Titia de Haan –
“De vraag is niet: wát bezielt jullie, maar Wíe bezielt jullie”
Janne, met Down Syndroom, heeft bij de geboorte een levensverwachtjng tot 10 jaar met veel ernstige gezondheidsproblemen waar ze heel waarschijnlijk aan zal overlijden. Haar biologische ouders halen haar na haar geboorte niet op uit het ziekenhuis. Wie neemt het voor haar op? Het gezin Kwakkel, Carla, Bert en hun zoons Martin en Jeroen hebben als pleeggezin net een intensieve crisisplaatsing achter de rug en het gezin is wel toe aan een beetje rust. De eventuele plaatsing van Janne is pas over een aantal weken, het is maar voor korte duur en in die maanden kunnen de biologische ouders erover nadenken of ze haar alsnog gaan accepteren. Het gezin besluit ervoor te gaan. Maar… Janne blijft voorgoed. Waardoor het leven van het hele gezin grondig verandert. Janne betekent: ‘JAWEH is genadig’ en… dat ervaren zij tot op de dag van vandaag.
Door een wonder geneest Janne van ernstige hartproblemen en naarmate ze ouder wordt, verbetert haar weerstand. Janne ontdekt dat Carla en haar man niet haar natuurlijke ouders zijn, maar haar wel hebben meegenomen uit het ziekenhuis. Ze is onder de indruk: “Ik ben uitgekiest!” Als ze zich voorstelt, zegt ze vanaf dat moment altijd: “Ik ben Janne wèl”. Ze staat zelfverzekerd in het leven. Typerend voor haar is haar intuïtie, haar invoelend vermogen waardoor ze mensen met verdriet kan troosten, haar innige band met Jezus en haar ontwapende, ontroerende en humoristische uitspraken.
Door Janne komt God in het gezin Kwakkel op een wonderlijke manier ineens heel dichtbij. Zij gaan veel meer leven in het besef dat ze van Hem afhankelijk zijn in álles, ze voelen het verlangen sterk worden zich volledig aan Hem over te geven, Hem te volgen, wát het ook kost. Dat betekent dat het gezin een paar radicale keuzes maakt om mensen in nood te helpen. Mensen in hun omgeving vragen wel: “Wat bezielt jullie?” En: “Nemen jullie ook nog Janne mee?” Zelf vinden zij dat de vraag veel meer moet zijn: “Wie bezielt jullie?” Janne gaat mee, geniet, helpt graag waar zij kan. God heeft een plan met het gezin, maar ook met Janne. God gebruikt haar, zij is waardevol en mag uitreiken naar anderen om wat zij heeft tgekregen, ook weer uit te delen. Dit is niet uit te drukken in economische waarde, maar toch verandert zij levens. De omgekeerde wereld: afgestaan door haar biologische ouders, bijna opgegeven, maar God wilde dat zij in een warm gezin ging wonen en van betekenis zou zijn voor veel mensen om haar heen.
Een prachtig verhaal over het leven van een bijzondere vrouw, over Gods liefde voor mensen, onvoorwaardelijke ouderliefde, afhankelijkheid van God, Jezus volgen, (eigen)waarde. Het boek leest, op de wat lange passages van een reisverslag na, lekker weg, prikkelt de nieuwsgierigheid naar het verloop van het verhaal en naar de uitspraken van Janne, ontroert, maakt aan het lachen. Janne brengt Gods liefde en Zijn nieuwe wereld dichterbij.
Meinsje Wijma –
Titel: IK BEN JANNE WEL
Auteur: Carla Kwakkel
Scholten Uitgeverij
Recensie geschreven door: Meinsje Wijma
“Ik ben Janne wel en ik ben uitgekiest.”
Janne werd geboren met het Syndroom van Down en zes maanden na haar geboorte werd ze via crisisopvang geplaatst bij Bert en Carla Kwakkel. Carla is tevens de schrijfster van dit boek. Na een slopend traject wordt Janne de zeer gewenste geadopteerde dochter van Bert en Carla. Bij hen weet Janne wie ze is en dat ze geliefd is door hen, maar bovenal door God. Ze praat met Hem en zegt daarover: “Bidden is praten met Jezus en Hij praat ook terug. Als Jezus met mij praat dan zegt Hij: “Janne, ik houd heel veel van jou en Ik kom gauw terug.”
Dikwijls troost Janne haar omgeving met haar woorden, haar aanwezigheid en haar geloof. Diverse citaten met uitspraken van Janne kleuren dit boek.
Welk leven is waardevol genoeg om geleefd te worden? En wie komt er op voor het leven van Janne?
Dikwijls adviseren artsen abortus in geval van Down-Syndroom.
Ouders willen of kunnen een kind met het Syndroom van Down niet grootbrengen.
Zelfs verzekeringen wilden Janne niet verzekeren, want haar pleegouders kozen bewust voor een kind met diverse medische indicaties.
Dit boek is misschien geen uniek boek, maar het gaat het over het unieke leven van Janne. De leuke en mooie uitspraken van Janne zullen voor veel ouders herkenbaar zijn. Ook de doorsijpelende onvoorwaardelijke ouderliefde in dit boek maken dit boek niet uniek.
Maar de bewustwording in wat voor perfectionistische en economische maatschappij wij leven, maakt dit tot een boek wat eyeopeners kan bieden. Dit boek kan helpen om daarover standpunten te vormen en in te nemen.
‘Ik ben Janne wel’ is een boek vol keuzes. Keuzes gemaakt aan Gods hand en tegen de stroom in, maar die gezegend worden. Allereerst door Zijn nabijheid. En Janne kan daar prachtig van getuigen! Is het nog de vraag welk leven waardevol genoeg is om geleefd te worden?