Uit de rij
Daniël is een heel gewone jongen uit Mokum. Net als alle kinderen gaat hij naar school, speelt hij in het park en gaat soms naar de markt. Maar op een dag mag dat allemaal niet meer. Hij moet zelfs een gele Davidster op zijn jasje gaan dragen. Dan weet hij dat hij anders is. Hij is een Jood.
Het is oorlog en de Duitsers willen alle Joden in De Hollandse Schouwburg verzamelen. Als ze zelf niet gaan, dan worden ze uit hun huizen gehaald en ernaartoe gebracht. Maar Daniëls vader vertrouwt het niet. Daarom gaan papa, mama en hij ergens anders wonen. Ze gaan onderduiken in een groot herenhuis aan de kade. Zo hopen ze veilig te zijn en onvindbaar voor de Duitsers. Toch lukt het hun niet om uit handen van de vijand te blijven. Tot Daniël uit de rij wordt gehaald. Uit de rij is gebaseerd op waargebeurde feiten uit het leven van Daniël Franschman.
De auteur
Henriëtte van ‘t Wout
Koukleum.nl –
Ik zag ‘Uit de rij’ voorbij komen op sociale media en was meteen nieuwsgierig. Ik ben altijd benieuwd naar verhalen die over de tweede wereldoorlog gaan, dus dit boek trok ook meteen mijn aandacht. Wat meteen opvalt is dat het klein, en handzaam is en het een hardcover betreft. Het boek is bedoeld voor de jeugd, maar ook ik heb dit boek met veel plezier gelezen.
De titel verklapt eigenlijk al een deel van het verhaal, echter blijft natuurlijk de vraag hoe en wanneer wordt Daniël uit de rij gehaald. Daniël is een Joodse jongen die zich niet anders voelt als zijn vriendjes. Tijdens de tweede wereldoorlog merken Daniël en zijn ouders al snel veranderingen die op hun van invloed zijn. Zo mag Daniël niet meer naar school, mogen ze niet meer naar het park enz. Dit wordt steeds erger, tot aan de Jodensterren aan toe. Echter zijn vriendje Appie wil wel nog steeds met hem spelen en Appies moeder staat ook nog steeds voor Daniël klaar.
Als het te gevaarlijk wordt, moet het gezin onderduiken. Echter worden ze ontdekt en Daniël en zijn moeder worden door de Duitsers naar de Schouwburg vervoerd. De vader van Daniël is op dat moment niet thuis. Daniël wordt door een verpleegster meegenomen naar de crèche waardoor hij soms buiten de schouwburg mag gaan wandelen en zijn moeder soms mag bezoeken. Op een bepaald moment wordt Daniël uit de rij gehaald tijdens het wandelen en begint zijn reis langs verschillende onderduikadressen.
Dit verhaal geeft duidelijk weer, wat de oorlog met een Joodse jongen doet en dat dit invloed heeft op de rest van zijn leven. Daarom is het ook zo belangrijk dat dit steeds onder de aandacht blijft en er op scholen aandacht aan besteed wordt. Ik denk met dit boek, lezen jongeren het op een eenvoudige manier en krijgen ze een goed beeld van de situatie tijdens de tweede wereldoorlog.
Doordat er ook foto’s toegevoegd zijn aan het boek, krijg je een nog realistischer beeld van het verhaal. Er zijn foto’s gebruikt die uit het persoonlijk album van de familie Franschman afkomstig zijn, maar er zijn ook foto’s gebruikt uit het landelijk archief. Doordat de foto’s door het verhaal geplaatst zijn, krijg je als lezer nog meer het gevoel dat je snel door het verhaal gaat. En ik denk, dat dit ook erg fijn is voor jonge lezers, die wellicht wat moeite met lezen hebben en op deze manier toch het gevoel krijgen dat ze het verhaal snel lezen.
Ik denk dat dit een boek is, die best als verplichte leeskost ingevoerd zou mogen worden. Hierdoor krijgen de jonge lezers een interessant verhaal te lezen en ook nog een verhaal wat boeiend is en hun aandacht vast zal houden, zonder dat het verhaal ergens te beangstigend wordt. Wel is het einde natuurlijk redelijk verdrietig, maar zelfs hier heeft Henriëtte er een mooie draai aan gegeven dat je ondanks het verdrietige einde als lezer toch het boek met een tevreden gevoel kunt dichtslaan.
Jootje98 –
Goed, meeslepend boek! Ook voor volwassenen.
4/5 mei krijgt ineens veel meer betekenis!