Bijbels als brandstof
Bijbels als brandstof
Bijbels als brandstof is het aangrijpend verslag van de avonturen van Jan Zwart en zijn ontmoetingen met de legendarische Bijbelsmokkelaar Anne van der Bijl. In navolging van Anne maakt Jan Zwart diverse reizen om in het geheim Bijbels achter het IJzeren Gordijn te brengen. Een daad waar in de tijd van de Koude Oorlog zware straffen op staan.
Dit boek neemt je mee op deze reizen vol gevaren naar de verboden en onbereikte plaatsen. Beleef de spannende momenten aan de grens alsof je er zelf bij bent, maak kennis met de gedrevenheid van zowel smokkelaars als geheime gelovigen en verwonder je over Gods ingrijpen in nijpende situaties. Tijdens het lezen van dit boek zul je af en toe je adem inhouden van de spanning, lachen om de anekdotes en kippenvel krijgen bij de bijzondere gebedsverhoringen. Maar bovenal is het boek een krachtig getuigenis van hoe God alle grenzen doorbreekt als christenen bereid zijn om in geloof op weg te gaan.
De auteur
Jan Zwart
Saskia Schouten –
Als kind leerde Jan Zwart ‘oom Anne’ kennen, Anne van der Bijl. Jans ouders steunden Anne al vanaf het begin met gebed en financiën. Jan bezocht graag schepen en Anne vroeg of hij Bijbels aan boord van Russische schepen wilde brengen. Later kwam Jan bij Open Doors in dienst en maakte reizen naar Oost-Europa om Bijbels te smokkelen. Ze hadden bijzondere ontmoetingen met christenen en maakten bijzondere gebedsverhoringen mee. De spanningen die ze bij de verschillende grensovergangen ondergingen, grijpen je bij de keel. Soms is het bloedstollend spannend en op een ander moment moet je lachen om de anekdotes die Jan beschrijft.
Het boek geeft een goed beeld van hoe het er achter het IJzeren Gordijn aan toeging.
Jan Zwart is medeoprichter van de MAF (Mission Avation Fellowship) en is jarenlang piloot geweest voor deze organisatie.
Veel mensen (onder wie ik) weten niet dat hij daarvoor jaren voor Open Doors heeft gewerkt en Bijbelsmokkelreizen maakte.
Redactie Biblion –
Een bundel spannende persoonlijke verhalen over het smokkelen van Bijbels achter het IJzeren Gordijn ten tijde van de Koude Oorlog. Jan Zwart beschrijft zijn avonturen en ontmoetingen met de bekende Bijbelsmokkelaar Anne van der Bijl tijdens de Koude Oorlog. Hij ondernam in die tijd geheime reizen om Bijbels naar landen achter het IJzeren Gordijn te smokkelen, waar zware straffen golden voor deze illegale activiteit. Zwart neemt de lezer mee naar gevaarlijke gebieden, waar smokkelaars gelovigen hielpen die hun geloof in het geheim beleden. Vlot, toegankelijk en met spanning geschreven, met veel passages over (persoonlijke) christelijke geloofsbeleving. Met enkele historische zwart-witfoto’s.
Aart Wisgerhof –
Wat een prachtig boek heeft Jan geschreven ! Het mooie is dat het geen verzonnen verhaal is maar echt gebeurde belevenissen waar vaak de spanning van af druipt. Zelf heb ik jarenlang gereisd in het voormalige Oost Europa en voor mij was het dus ook een feest der herkenning. Een bijzondere tijd waar mensen niemand konden vertrouwen met de angst verraden te worden. Wij kunnen ons nu hier in het vrije westen niet voorstellen wat een groot goed het is dat wij mogen geloven en in vrijheid bij elkaar kunnen komen om ons geloof te belijden en te vieren. Hoe Jan en Roberta steeds hun keuzes afstemden met hun Schepper en deze op Zijn beurt daarin duidelijk maakt welke weg te gaan is indrukwekkend ! Een boek dat leest als een spannend Jongensboek met een hele diepe lading. Dank je wel Jan !!
Elly den Harder –
Wat een prachtig boek! Jan verstaat de kunst om je mee te nemen in de belevenissen en ik kon niet stoppen met lezen. Wij kunnen ons in het vrije Nederland gewoon niet voorstellen hoe de Bijbel een gevaar voor je leven kan zijn. Ik ben echt onder indruk van het lef en de moed om, met gevaar voor eigen leven, de Bijbel daar te brengen waar mensen hunkeren naar hoop en liefde. Echt héél mooi!
Laurens Wijmenga –
Bijbels als brandstof vertelt het inspirerende verhaal van Jan Zwart, als zendeling en oprichter van de MAF en zendingsorganisatie Frontiers in Nederland. Maar het boek geeft ook een boeiend tijdsbeeld van de het einde van de jaren ´80 en ´90 en organisaties zoals Open Doors die bijbelsmokkelreizen organiseerden naar het Oostblok. Het was een andere tijd, waarin zendingsorganisaties werden opgericht en er veel energie en elan was voor de zending in de kerk. Voor mij voelt het vertrouwd doordat ik sommige plekken, zoals In de Ruimte, en personen ken. Ook de situatie van het Oostblok met een vervolgde kerk heb ik nog bewust meegemaakt. Thuis lazen we spannende boeken van Pjotr en Lamir, twee christelijke jongens uit de vervolgde kerk in Rusland. Maar het was ook een andere tijd waarin de lijnen tussen de wereld en de kerk, tussen goed en kwaad scherper afgetekend waren. Waren de keuzes duidelijker waren. Of misschien leken. Waarin kerken in het Westen nog veel zendelingen en Bijbels uitzonden de wereld over.
Lezend in het boek kan ik een gevoel van nostalgie of zelfs heimwee soms niet onderdrukken.
Tegelijkertijd is dat niet wat het boek uitstraalt of waar het toe oproept. Het is vooral een getuigenis van hoe God werkte toen en hoe Hij nu nog steeds werkt, misschien via andere wegen. Bedankt voor dit boek Jan, ik kan het van harte aanbevelen!