Heel dichtbij
Nicodemus
‘Veel mensen gingen in Jezus geloven toen ze zijn wonderen zagen, maar Jezus vertrouwde zichzelf hun niet toe.’ (Joh. 2:25). Toch is er één Joodse man op leeftijd voor wie Jezus, direct al aan het begin van zijn bediening, een uitzondering maakt. En dat is Nicodemus, een vooraanstaande Farizeeër. Waarom vertrouwde Jezus zichzelf wel aan deze Farizeeër toe terwijl hij met de meeste anderen voortdurend in conflict was? Nicodemus komt drie keer voor in het Johannes evangelie. Aan het begin, ergens in het midden en aan het einde. Na dat ene gesprek in de nacht bleef Nicodemus blijkbaar geboeid door Jezus. In deze novelle volgen we Nicodemus, vanaf het moment dat hij Jezus voor de allereerste keer ontmoette tot het laatste moment dat hij oog in oog met Hem stond. Zijn levensverhaal blijkt verrassende wendingen te hebben.
De auteur
Margriet Terlouw
Diane Kooistra –
Margriet Terlouw studeerde wijsgerige pedagogiek en theologie. Eerder verschenen van haar hand de boeken ‘Nooit meer dorst’ (2008) over de Samaritaanse vrouw en het dagboek ‘Dertig dagen bidden’ (2011).
Na het boek over de Sameritaanse vrouw besloot Terlouw een boek te schrijven over een ander minder bekende personage uit de Bijbel, namelijk Nicodemus. Nicodemus is een wijsgeleerde die Jezus voor het eerst ontmoet in de tempel. Jezus is dan 12 jaar oud maar veel wijzer dan hem en al zijn collega’s bij elkaar. Jaren later kruisen hun paden weer en telkens is Nicodemus onder de indruk van die jonge man met zijn bijzondere uitspraken. Het wordt een innerlijke strijd tussen hart en hoofd tot die ene dag dat alles bij elkaar komt.
Ik begon het boek te lezen terwijl ik op de achtergrond De Passion op tv aan het volgen was. Daardoor werd ik nog meer getroffen door het verhaal van Nicodemus en Terlouw heeft het verhaal rondom de Pesach en de periode erna van toen ook echt vanuit deze veel oudere man geschreven. Ze laat hem echt aan het woord en neemt de lezer mee in zijn twijfels en groei in het geloof en vertrouwen in Jezus. En daarbij wordt hij echt als mens geportretteerd.
“Als je dorst hebt, kom dan bij mij om te drinken.”
Terlouw neemt de lezer en Nicodemus mee tijdens verschillende ontmoetingen met Jezus in de tempel, een plek waar Nicodemus veel tijd doorbrengt. Bekende verhalen uit de Bijbel komen aan bod, De overspelige vrouw, en het Paasverhaal en de Hemelvaart komen aan bod. Vanuit de omstanders geschreven en door de gedachten van Nicodemus geëvalueerd. Iedereen weet hoe het verhaal afloopt of verder gaat.
Het is een mooie manier om een Bijbelverhaal opnieuw te vertellen en volgens mij heel goed te gebruiken op een leeskring of jongerengroep want dit boek zal veel mensen aanspreken.. Ik was blij dat ik het de afgelopen week mocht lezen. Dat deed ik in gedeeltes omdat er ook genoeg is om in deze tijd over na te denken. Ik hoop dat Terlouw de pen weer op zal pakken om ook andere mensen uit die tijd aan het woord te laten.